Blog
A cukorkák minden szupermarketben ott rejtőznek a pénztár mögött, a szószok, kenyerek és egyéb feldolgozott élelmiszerek teli vannak hozzáadott cukrokkal, ezért ténylegesen komoly kihívást jelent túlélni a napot anélkül, hogy túl sok cukrot ennénk. Az is tény, hogy az amerikai emberek sokkal több cukrot fogyasztanak, mint mi, európaiak, átlagosan 76 kilogrammot évente, de azért mi sem panaszkodhatunk e téren. Bár lehet, hogy nem tudjuk az összes finomított cukrot eltávolítani az étrendünkből, azért mégis megéri vele próbálkozni. Olvassuk el a címkéket, hogy a feldolgozott élelmiszerekben elkerülhessük a feldolgozott cukrokat. A túl sok cukor károsítja a fogakat, növeli az elhízás kockázatát, illetve a súlyos egészségügyi problémák kialakulását teszi lehetővé.
A szívproblémák lehetősége is fennáll
A túl sok cukor éppúgy árthat a szívünknek, mint a fogainkna. A túl sok cukor megnöveli a testsúlyt, elzsírosítja a belső szerveinket és az artériákat, ez pedig szívproblémákat okozhat. A túl sok cukor hízást okoz, az extra mennyiségű szövet mozgatása pedig megterheli a szívizmot. Ezenfelül a felesleges cukorfogyasztás megemeli a trigliceridszintet is, ami azért probléma, mert ez növeli a szívroham kockázatát is.
Hogyan lehet kikerülni a túlzott cukorfogyasztást?
Nem kell lemondani az édes ételekről, csupán a felesleges cukorról, hogy megóvjuk egészségünket. Sok egészséges étel létezik, például a friss szezonális gyümölcsök, amelyek természetes édességük mellett számos vitamint, ásványi anyagot és rostot is kínálnak. A banánt kiváló minőségű olvasztott csokoládéba márthatjuk, majd fagyasztóba téve finom desszert készülhet belőle és mégsem vittük túlzásba a cukorfogyasztást. De még számos más hasonló trükkel élhetünk.
Sok dolog van, amit mostanában lehet hallani a cukorral kapcsolatban. Az első számú közellenségnek tűnik, mivel komoly mellékhatásokat válthat ki az egészségünkre. A médiából folyamatosan azt halljuk, hogy a cukor milyen rossz számunkra és a gyerekeinknek, mivel hozzájárul a fogszuvasodás kialakulásához, illetve a súlygyarapodáshoz is. Néhány szakértő is utal arra, hogy érdemes a cukrot eltávolítani az étredünkből, illetve sok személy harcol azért, hogy a gyorséttermekben is valamilyen egészségesebb alternatívával édesítsék a termékeiket. De vajon mindenféle cukorról le kell mondanunk?
Az egészséges cukorra egy jó alternatíva, amivel lehet csökkenteni a Chron-betegség tüneteit az a nyírfacukor. A nyírfacukor is teljesen természetes, a zöldségek és gyümölcsök rostjai között találjuk meg, de a kereskedelmi forgalomban kapható nyírfacukrot a nyírfák kérgéből, illetve a kukoricacsutkából állítják elő. Igazából a xilitet a testünk is természetes módon képes előállítani, akár naponta 15 grammot is termelhetünk belőle. Ez a mennyiség akkor szintetizálódik, ha a glükóz metabolizmus megfelelő. Az emberek mellet néhány állat és növény, illetve számos mikroorganizmus is képes szintetizálni a nyírfacukrot. Míg a hagyományos cukrok eléggé odavágnak az emésztőrendszernek, addig a nyírfacukor képes ezeket a problémákat meggyógyítani, így az egészségünket helyreállítani. Ezt úgy éri el, hogy képes kiépíteni és újra felépíteni az egészséges immunrendszert, így lehetővé teszi, hogy a krónikus degeneratív betegségeket, mint a Crohn-betegséget, a colitist vagy az irritábilis bélszindrómát kivédjük.
Egy nagy fehér mosoly az egész szobát beragyogja. Természetesen ez csak akkor valósul meg, ha a fogaink gyöngyház fehérek és nem sárgásak vagy barnásak. Azonban ehhez igazán oda kell figyelni a fogainkra és meglehetősen sok mindent kell megtenni értük. Az online felületen nagyon sok tippet és javaslatot találunk, hogy mi módon lehet fehéríteni a fogainkat. Természetesen az interneten sok hamis információ is kering, ezért fontos őket megfelelően kiszűrni, mert csak így érhetünk el jó eredményeket.
Van azonban nagyon sok olyan összetevő, amelyek segítségével valóban fehéríthetjük a fogainkat. Ezek a nyírfacukor, a hidrogén-peroxid, illetve szódabikarbóna. A kutatásokból az derül ki, hogy ezekkel igen hatékonyan lehet a fogainkat fehéríteni.
A nyírfacukor igen hatékony antibakteriális szer, ami megakadályozza a fogak kopását, így a sárga dentin nem fog kilátszódni, ami fehérebb fogakat eredményez. A hidrogén-peroxid, ami sok más fehérítő fogkrém hatóanyaga, szintén igen hatékony a fogfehérítésben. Persze nagyon fontos vigyázni vele, hiszen ha házi fogfehérítéshez használjuk, akkor csak egy nagyon hígított változattal tegyük azt. Sőt ha egy erősebb fehérítő oldatot szeretnénk belőle varázsolni, akkor feltétlen konzultáljunk egy orvossal a lehetséges mellékhatásokról, illetve a megfelelő dózisokról.
A xiit esetében azonban teljesen biztonságos fehérítő csodafegyver, ami egyaránt képes küzdeni a szájszaggal és a fogszuvasodással szemben is. Ez egy olyan vegyület, ami tökéletesen alkalmas a cukor helyettesítésére, ráadásul viszonylag egyedülálló a fogak egészségének megőrzésében. Több tanulmány kimutatta, hogy a xilit megvédi a fogakat a
Streptococcus mutans baktériumtörzzsel szemben, aminek ismert szerepe van az üregek kialakulásában.
Az étrendben kétféle típusú cukor található meg: az egyik a természetesben megtalálható élelmiszerek cukrai, a másik pedig az, amit az ételeinkhez hozzáadunk. Egyes élelmiszerek, mint a tejtermékek és a gyümölcsök természetesen előforduló cukrokat tartalmaznak, miközben szinte z összes feldolgozott élelmiszerben találunk valamilyen hozzáadott cukrot. Nagyon fontos, hogy korlátozzuk ezeket az élelmiszereket, ha egy egészségesebb életmód elérése a cél. Persze azt is meg kell fontolni, hogy ugyan a gyümölcsökben és a tejtermékekben igen sok cukor található, ezek mégis számos olyan tápanyagot tartalmaznak, ami miatt érdemes őket fogyasztani.
Cukros italok
A hozzáadott cukorral az a gond, hogy igen sok kalóriát jelent, anélkül, hogy megfelelő mennyiségben tartalmazna egyéb tápanyagokat. Az üdítőitalok és energiaitalok vezetik e tekintetben a listát, ezekben van a legtöbb cukor. Egy üdítőital körülbelül 61 gramm cukrot is tartalmazhat poharanként, az energiaitalban pedig akár 54 gramm cukrot is találunk. A gyümölcs ízű italok körülbelül 25-37 gramm cukrot tartalmazhatnak. Ha csökkenteni kívánjuk a cukorfogyasztást, akkor viszont nemcsak ezeket az italokat kell elhagynunk, hanem figyelni kell arra is, hogy a kávét és a teát is cukor nélkül igyuk, illetve, hogy minden olyan italt kerüljünk, ami nem természetes. Például az alkoholokban is igen sok a cukor mennyisége.
A szorbit egy természetes cukoralkohol vagy poliol, éppúgy, mint a nyírfacukor, és a xilithez hasonlóan ez is megtalálható néhány gyümölcsben és sok esetben használják a cukormentes termékekben mint valamely édesítőszer. A laktóz pedig főleg a tejtermékekben megtalálható tejcukor, ami ezen alapanyagok édességét adja. E két rövid szénláncú cukor néhány ember számára igen rosszul emészthető lehet azonban, hiszen olyan tüneteket okozhat, mint például a hasmenés, a székrekedés, a felfúvódás, a puffadás, a hasi fájdalom, a rossz közérzet és a görcsök.
Laktóz
A laktóz egy természetes cukor, ami megtalálható tejben és a tejtermékekben. Ha érzékenyek vagyunk a laktózra, akkor előfordulht, hogy korlátozni kell a bevitt tej, a joghurt, a fagylalt, al ágy sajt stb. mennyiségét. A legtöbb ember olyan laktóz-intoleranciában szenved, hogy képes elviselni egy harmad csészényi tejben található laktózmennyiséget, vagy kis mennyiségű fermentált tejterméket, mint például a joghurtot vagy a kefírt. A kemény sajtok, a tejszín és a vaj csak nagyon kis mennyiségben tartalmaznak laktózt, tehát általában ezek is jól tolerálhatóak. Azonban ha nálunk már diagnosztizálták a laktózérzékenységet, akkor a legjöbb, ha kerüljük a tejtermékeket, amennyire csak lehet.
Szorbit
Ha a szorbitot a szervezet rosszul képes megemészteni, akkor kerülni kell az összes olyan gyümölcsöt, amiben sok a szorbit, például az almát, a sárgabarackot, a szedret, a körtét, a nektarint és a szilvát. Az avokádó, a cseresznye és a licsi is tartalmazhatnak még kis mennyiségben szorbitot, ami az érzékenyeknek is tolerálható lehet kis mennyiségben, de fontos, hogy mindig meghatározzák saját személyes toleranciájukat. Ugyanakkor legyünk óvatosak a cukormentes csokoládéval, a cukorkákkal, rágógumikkal, mentolos fagylaltokkal, mert ezeket gyakran édesítik szorbittal.
A szorbit egy alacsony kalóriatartalmú édesítőszer, ami természetesen megtalálható a gyümölcsökben, de iparilag előállított formájával találkozhatunk. A szorbitol egy cukoralkohol, ami nagyon hasonlít a nyírfacukorhoz, illetve az eritrithez is. A szorbit gykran megtalálható a diétás élelmiszerekben, édességekben, illetve azokban a rágógumikban, amelyeken jelölik, hogy hozzáadott cukor nélkül készült vagy cukormentes. A szorbit nem teljesen emészthető, ennek köszönhetően szállít kevesebb kalóriát a szervezet számára, azonban fontos tisztában lenni azzal, hogy a szorbit sem kalóriamentes, hiszen körülbelül 2 kalóriát tartalmaz grammonként (míg a rendes szénhidrátok körülbelül 4 grammot).
Magas vércukorszint
A cukorbetegek helytelenül úgy gondolják, hogy a szorbittartalmú termékek hozzáadott cukor nélküliek vagy cukormentesek, így egyáltalán nem befolyásolják a vércukorszintet. Ez egy veszélyes félreértés, ami jelentősen megnövekedett vércukorszinthez vezethet. A kalóriát és szénhidrátot tartalmazó élelmiszerekben a szorbit hozzáadott cukor, bárhogyan is legyen, éppen ezért számba kell venni, hogy ne lépjük túl a teljesen megengedett cukormennyiséget. Olvassuk el mindig el az élelmiszerek címkéjét, hogy tájékozódjunk az összetevőkről és nézzük meg az össes szénhidrátmennyiséget grammonként.
Veszély a fruktóz intoleranciában szenvedő emberek számára
A szorbitit a szervezet fruktózzá alakítja át az emésztés során, ami így veszélyes lehet azon emberek számár, akik örökletes fruktóz intoleranciában szenvednek. Ez egy ritka betegség, ami a vese és a máj károsodásához vezethet. A szorbit ilyen esetekben hasi fájdalmakat, puffdásokat, gázokat és hasmenést okozhat.
A nyírfacukor hatékonyan növelni a szájban a pH-értéket, aminek köszönhetően csökken a savképző és fogszuvasodást okozó baktériumok mennyisége is. A Journal of Oral Science egy 2007-es vizsgálata megállapította, hogy a nyírfacukorral dúsított fogkrémek képesek a fogakat remineralizálni, így a fogászati üregek nagyságát is képes csökkenteni.
A nyírfacukor hosszútávú hatásai is igen kedvezőek:
-Segítségével fokozódik a nyáltermelés és a száj lúgossága is.
-A nyírfacukor hatékonyan kezeli a szájszárazságot is.
-A nyírfacukor javítja a sérült fogzománcot is.
-A nyírfacukor semlegesíti a rossz lehetetet okozó baktériumokat és vegyületeket is.
-A nyírfacukor gátolja a lepedékek és az üregek képződését is.
Az is bebizonyosodott, hogy a nyírfacukor teljesen biztonságos. Tanulmányok igazolják, hogy ez nem bír semmiféle mellékhatással. Éppen ezért nem véletlen, hogy ma már különféle élelmiszerboltokban és bioboltokban is hozzájuthatunk ehhez a csodálatos anyaghoz. Azonban, hogy a nyírfacukor megfelelően biztosítsa az egészségünket és teljesen biztonságos legyen a használata, fontos, hogy mindig csak a megfelelő mennyiségben használjuk, és minden alkalommal, amikor fogat mosunk. Persze a porított nyírfacukor ilyes esetekben nem praktikus, ezért fontos, hogy beszerezzük a nyírfacukros fogkrémeket, illetve cukorkákat, rágókat, amiket sokkal nagyobb hatékonysággal lehet használni ilyen célokra.
A következőkben végigvesszük azokat az indokokat, amelyek egyértelművé teszik a nyírfacukor fogyasztásának szükségességét.
Eltávolítja a baktériumokat: A nyírfacukor egy olyan anyag, ami képes megtisztítani a szájüregünket a káros baktériumoktól, illetve segít abban, hogy a jó, egészséges baktériumok elszaporodhassanak e területen is. A nyírfacukor tehát nagyban hozzájárul a jó szájhigiénéhez, éppen ezért nekünk és az egész családunknak is érdemes naponta használni granulált formában vagy cukorkaként, illetve rágógumiként, mivel így az egész család esetében kevesebb káros baktériummmal kell számolni, valamint a fogszuvasodás esélye is nagymértékben csökken.
Segít megőrizni a fogak egészségét: A nyírfacukor segít abban, hogy a szájunk teljesen tiszta legyen, így segít megőrizni a fogak egészségét is. Ehhez elegendő belőle igen kis mennyiség, de érdemes ezt a mennyiséget naponta több adagban fogyasztani, mert így meg lehet előzni a lepedékképződést is. A legjobb, ha naponta 6-10 grammot fogyasztunk a nyírfacukorból, ekkora mennyiségtől már mi magunk is érezni fogjuk, hogy tisztábbak a fogaink.
A nyírfacukor képes eltüntetni a kisebb lyukakat is, mivel idővel regenerálja a fogzománcot. Ez azért van így, mert a nyírfacukor javítja a kalcium és a más ásványi anyagok beépülését a fogakba, éppen ezért nagyszerűen fel lehet használni a kezdeti üregek eltüntetéséhez.
A nyírfacukor növekvő használata azzal magyarázható, hogy az emberek a világ minden tájáról kezdik felfedezni e csodálatos édesítőszer előnyeit. A növekvő fogyasztás mellett észre lehet venni azt is, hogy egyre több fogorvos kezdi el ajánlani és használni a nyírfacukrot, mivel felismerték, hogy ez az édesítőszer képes segíteni azokon az embereket, akiknek problémájuk van a fogászati egészségükkel.
A nyírfacukor rendszeres használata komoly ösztönzést jelent, hiszen képes harcolni a fogszuvasodást okozó elemekkel, baktériumokkal szemben, illetve meg tudja előzni az ide kapcsolódó egészségügyi feltételeket is. Az emberek már igen régóta el kezdték használni a nyírfcukrot, mivel felismerték, hogy különféle gyógyászati célokra fel lehet használni, amelyekről most szólunk is röviden.
A nyírfacukrot már hosszú ideje összekapcsolták a fogszuvasodás megelőzésével, amiről köztudott, hogy bármilyen életkorban jelentkezhet. A kutatások azonban nemrégiben azt is megállapították, hogy a nyírfacukor használ lehet a csontritkulás megelőzésében is, ami szintén jelentkezhet bármilyen életkorban. A nyírfacukor rendszeres használata következtében ugyanis nemcsak a fogak remineralizációja indul meg, hanem a csontoké is. A nyírfacukor rendszeres használatával megnövekedett csontsűrűséggel számolhatunk, csontjaink nehezebbek és kevésbé sérülékenyek lesznek. Tehát nemcsak fogászati és táplálkozási előnyei vannak ennek a csodás édesítőszernek.
A kutatások eredményei attól függően változnak, hogy milyen típusú csoportokat néztek, hogy milyen volt a nyírfacukor adagolása, illetve annak elfogyasztásának módja. Egy finn tanulmány, aki 10-11 éves gyerekeket vizsgált, akik napi szinten rágtak nyírfacukros rágógumit, például azt találta, hogy a nyírfacukor közel 50%-kal képes csökkenteni a fogszuvasodás kialakulásának esélyét. Egy Belize-ben végzett kutatás diákokat vizsgált, akik naponta többször is fogyasztottak nyírfacukrot, náluk 73%-kal kevesebb volt a fogszuvasodás kialakulása a kísérlet kezdete után 40 hónappal.
A nyírfacukorról bebizonyították, hogy képes megakadályozni a szuvasodást okozó baktériumok terjedését az anyákról a babákra. A kutatók anyukákat vizsgáltak, akik naponta 2-3 alkalommal fogyasztottak nyírfacukros rágógumit. Megállapították, hogy gyerekeiknél kisebb eséllyel alakult ki fogszuvasodás, mint azoknál az esetekben, ahol az anya nem fogyasztott nyírfacukrot.
2011-ben az American Academy of Pediatric Dentistry kutatói olyan betegeket vizsgáltak, akiknél közepes vagy nagy kockázata volt a fogszuvasodás kialakulási esélyének. A nyírfacukorral ez a kockázat csökkenthetp volt. Arra is van bizonyíték, hogy a nyírfacukor hasznos lehet a fülgyulladás megelőzésében, de ennek igazolására további kutatásokra van szükség.
Az orvosok szerint a nyírfacukor különösen hasznos a gyermekeknek, illetve azoknak az időseknek, akik szájszárazságban szenvednek.