Blog
A hozzáadott cukor lehet a leginkább egészségtelen dolog a modern étrendben, emiatt nem véletlen, hogy az emberek természetes alternatívákat kezdtek el keresgetni, olyanokat, mint például a nyírfacukor. A nyírfacukor úgy néz ki, mint a hagyományos cukor és ízre is nagyon hasonlít, viszont kevesebb kalóriát tartalmaz és nem emeli meg a vércukorszintet. Számos tanulmány utal arra, hogy a nyírfacukorral lehet javítani a fogaink egészségét, sőt használata számos más előnnyel is jár. Ez a cikk részletesen sorra veszi, hogy mi is a nyírfacukor, illetve, hogy miként képes befolyásolni az egészségünket.
A nyírfacukor a szájüregben
A nyírfacukor azért is olyan előnyös, mert a szájüregi baktériumok nem tudják használni, így azokat kiéhezteti, ezáltal csökkenti mennyiségüket a szájüregben. A nyírfacukor hatása azonban ezen túlmutató: annak ellenére ugyanis, hogy a káros baktériumok nem tudják felhasználni, mégis lenyelik azt. Amikor pedig a baktériumok teli vannak nyírfcukorral, akkor nem tudják felvenni a glükózt, így lényegében a nyírfacukor elzárja előlük az energiatermelő útvonalat, ennek köszönhetően a végén ezek a baktériumok elpusztulnak.
Más szóval, ha rágóként fogyasztjuk a nyírfacukrot vagy édesítőszerként, akkor a baktériumok cukoranyagcseréjét blokkolja és a szó szoros értelmében azok éhen halnak.
Az egyik vizsgálatból kiderült, hogy a nyírfacukorral édesített rágógumi csökkenti a rossz baktériumokat akár 27-75%-kal, illetve nem bántja a jótékony baktériumokat.
Ma már nagyon sok helyen merül fel a kérdés, hogy a kukoricából készült nyírfacukor vagy a fákból kivont cukoralkohol a jobb, éppen ezért érdemes tisztázni pár dolgot a “nyírfacukor iparról”, hogy megtudjuk, hogy miért van különbség árban e két típus között. Itthon is már egy tucat nyírfacukor márka között válogathatunk, több száz kiskereskedője van a terméknek, azonban még most sem tudjuk, hogy mi a különbség a különböző márkák között.
Kitermelési folyamat
A különféle xilitek között nemcsak a forrás, hanem a kitermelési mód is eltér. A kukorica csutka esetében természetes forrást használnak, amiből aztán ioncsere során, hidrogén, sósav és gőz segítségével állítják elő a nyírfacukrot. A folyamat során keletkezett “szennyvizet” használják a gombák tenyésztéséhet, illetve a pépet üzemanyagként hsznosítják. A nyírfakéreg esetében a folyamat nagyon hasonló, de sósav helyett kénsavat használnak, így létrejön egy olyan hulladák, ami nem alkalmas arra, hogy más módon felhasználják. Ez tehát a kukorica felé dönti a mérleget, ha a környezet fenntartása szempontjából vesszük végig a különbségeket.
A minőségben nincs különbség, ugyanis nagyon fontos tisztázni azt, hogy az FDA-nak minden adag nyírfacukrot jóvá kell hagyni, miután kikerült a gyárból, teljesen mindegy, hogy az kukoricából vagy nyírfakéregből készült. A gyártási területeken három különböző fertőtlenítő zónának kell lenni, ami garantálja, hogy a kereskedelmi forgalomba csak tiszta és 100%-os minőségá nyírfacukor kerül.
Tehát a kutatás rávilágít arra, hogy a kukoricacsutka alapú nyírfacukor sokkal jobb termék minden színtéren. A termék ára nem a minősége miatt olcsóbb, hanem mert sokkal fenntarthatóbb a forrás és a folyamat is, mint a nyírfa kérge esetében.
A cukormentes cukor alternatívák között kiemelkedik a nyírfacukor, ami egy tökéletes módja annak, hogy eleget tegyünk az édesszájúságunknak és, hogy mégis megőrizzük a fogaink egészségét. A cukor mennyiségét csökkentve és a nyírfacukorra való átállással nagyszerűen lehet csökkenteni a fogszuvasodás kialakulását, nemcsak magunknál, hanem családtagjainknál is.
Egy ünnepkor nagyon sokan választanak egyszerű ajándékokat, például hagyományos doboz bonbont vagy egy csomag házi készítésű péksüteménnyel készülnek, amelyek egyébként teli vannak hagyományos cukorral, így tuljdonképpen ha durván akarunk fogalmazni, akkor szeretteinket egy doboz fogszuvasodással ajándékozzuk így meg. A Valentin nap például hagyományosn az a nap, hogy jó benyomást szerezzünk egy különleges valakinek egy pazar ajándékkal, romantikus vacsorával vagy hagyományos bonbonnal, amit szív alakú dobozban vagy selyemmel átkötve nyújtunk át. A gyerekeket ebből nyilván a cukorka érdekli, ami elég édes ahhoz, hogy kielégítse a cukor utáni vágyukat. De az ő esetükben ott van a Halloween is például, ahol egy hosszú éjszaka a gyerekek egy halom cukorral és csokival érnek haza, ami nem biztos, hogy a következő hétig is kitart náluk.
A cukor kiváló energiaforrás, ugyanakkor sajnos táplálja azokat a baktériumokat, amelyek lepedések és fogüregeket okoznak és végül fogszuvasodáshoz vezetnek, éppen ezért a gyerekeknél különös fontossággal bír, hogy a hagyományos cukrot nyírfacukorra cseréljük.
Ha a fogainkat meg szeretnénk védeni mindenféle káros hatástól, akkor az a legjobb, ha a mindennapokban is tesünk azért, hogy egészségesebbek legyenek, illetve, hogy azok is maradjanak. Vannak dolgokat, amiket megtehetünk a fogaink egészségéért, de van két olyan lépés, melyek elengedhetetlen a szuvasodás megelőzéséhez.
1. A cukor elhagyása, helyettesítése
A cukorfogyasztás komoly gondot okoz a nyugati étrendben, és nemcsak azért, mert cukorbetegséget vagy más hasonló problémákat okoz, hanem azért is, mert a fogainkat is károsítja. Éppen ezért nagyon fontos a cukor helyébe más alternatívát találni, ha védeni szeretnénk a fogainkat. A nyírfacukor erre kiválóan alkalmas, mivel a xilit nem képez táplálékot a baktériumok számára, aminek köszönhetően azok nem képeznek savakat és így a fogzománc sem fog sérülni. A legjobb tehát, ha mindennap fogyasztunk nyírfacukrot, illetve, ha ezzel helyettesítjük a hagyományos cukrot.
2. Rágó használata étkezés után
Bárki bármit mond, az étkezés utáni fogmosás nem mindig jó ötlet, hiszen ilyen esetben a zománc felpuhult az ételek miatt, a fogkefe éppen ezért korróziót okozhat. Azonban a rágógumi kíméletesen távolítja el az étkezés utáni maradványokat a szájból. A legjobb, ha nyírfacukros rágót keresünk, mert ez nemcsak ösztönzi a nyáltermelést és kiegyenlíti a száj pH-ját, hanem még arra is alkalmas, hogy elpusztítsa a káros savakat.
Szóval milyen is a jó cukoralternatíva a Crohn-betegeknek és milyen pozitív hatásai vannak a szervezetben? Olyan típusú cukrokat kell keresni, amelyek természetesen megtalálhatóak a gyümölcsökben, zöldségekben vagy a mézben. Bár a méz bizonyos embereknél allergiás reakciót válthat ki, de a legtöbb ember esetében a fogyasztása ártalmatlan. A méz valójában sokkal könnyebben emészthető, mint a közönséges cukor, így elősegítheti a sebek gyógyulását, a baktériumok elszaporodását megakadályozza, enyhíti az emésztési zavarokat és csökkenti az allergiás tüneteket.
A gyümölcsökben és más növényekben található összetett cukrok, a poliszacharidok klinikailag bizonyítottan segítenek a hasnyálmirigy egészségének fenntartásában, segítik az immunrendszer működését, és valóban segítenek fogyni. Ezenfelül az adott gyümölcsökben található vitaminok és ásványi anyagok fokozzák az anyagcserét, erősítik az immunrendszert és gyorsabb gyógyulást hoznak a Crohn okozta fellángolásokkal szemen. A poliszacharidokról ténylegesen bebizonyosodott, hogy lebontják a daganatokat, mivel hatékonyan küzdenek a szervezetben a szabad gyökökkel szemben. (Ezek a szabad gyökök egyébként a szennyezett levegővel, a növényvédő szerekkel, a benzin beléélegzésével jutnak be a szervezetünkbe.
Tehát a Crohn-betegségben szenvedőknek és az egészséges embereknek is érdemes különféle cukoralternatívákhoz fordulni a betegségek kezelése és megelőzése érdekében. A nyírfacukor és társai csodákra képesek.
Mindenki hallott már az aszpartámról és a Splendáról, azonban a legtöbb ember furcsán kezd el bámulni, amikro felmerül a nyírfacukor neve. A nyírfacukor egy cukoralkohol, amelyet nagyszerűen fel lehet használni a cukor helyettesítésére. A nyírfacukor kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a hagyományos cukor, így kiválóan alkalmas számos orvosi ellátásra is. Európában már egy ideje jól ismert ez az anyag, de az USA-ban is egyre gyakrabban találkozhatunk vele. Sok fogorvos ajánlja a nyírfacukor használatát, éppen azért, mert segítségével hatékonyan meg lehet előzni a fogszuvasodást és egyéb hasonló problémákat, ezenfelül pedig hatékony a fogyás beindításában is…
Orális egészség: Ha helyesen használják, akkor a nyírfacukor csökkentheti az üregek megjelenését. A szervezet is termel bizony mennyiségben nyírfacukrot. Az íny egészségét is védi ez a fajta cukor, illetve tudományosan bizonyított, hogy gátolja a plakkot képző baktériumok szaporodását a szájban. Nagyon sok fogkrémben megtaláljuk emiatt.
Cukorbetegség: a nyírfacukor csak nagyon kis hatást gyakorol egy személy vércukorszintjére. A tudósok bebizonyították, hogy kifejezetten biztonságos a cukorbetegek számára.
Orrspray: A nyírfacukor gátolja bizonyos baktériumok növekedését az orrban, amelyek máskülönben betegségeket okoznának.
A nyírfacukor egyetlen hátránya, hogy esetenként hasmenést okozhat az arra érzékeny emberek esetében.
A nyírfacukor a hagyományos cukor legbiztonságosabb alternatívája lehet, ha cukorbetegségben szenved valaki, illetve ha más olyan problémája van, amely előírja a cukorbevitel korlátozását. A cukrot gyakran azzal vádolják, hogy fokozott bevitele károsan hat az egészségre - egy fehér méregről van szó. A mesterséges édesítőszereket azért fejlesztették ki, hogy mentesítsék a szervezetet a cukor káros hatásaival szemben, azonban ezekről is kiderült, hogy számos mellékhatást hordoznak magukban. Ráadásul a szintetikus édesítőszerek befolyásolják a szervezet hormonszintjét is. Azonban a nyírfacukor egy valóban egészséges édesítőszer, így a jelenleg a legjobb alternatívája a hagyományos cukornak.
A nyírfacukor az orrüreg egészségét is jótékonyan befolyásolja. A nyírfacukros spray segít megszabadulni az orrüregben megtapadt baktériumoktól is, ezenfelül ez a termék megtisztítja és nedvesíti az orrjáratot és biztosítja, hogy az továbbra is tiszta és világos maradhasson. Biztosak lehetünk abban, hogy könnyen fogunk lélegezni a xilit segítségével. Ezen túlmenően közismert, hogy a xilit rendszeres használatával csökkenthetjük a fülfertőzések előfordulásának gyakoriságát, mintegy 40%-kal.
A xilit segítségével a száj pH-értékét is meg lehet tartani egy biztonságos szinten. Olyen környezetet biztosít, mely nem alkalmas a fogszuvasodást okozó baktériumok számára, így azok elpusztulnak a szájüregben. A xilit képes eltávolítani a káros lepedéket, a plakkot, illetve a savképző baktériumokat.
A nyírfacukor jó hatással van az olyan problémákra is, mint a csontritkulás, a cukorbetegség, a szívbetegségek és a hormonális egyensúlyhiány. A nyírfacukor elősegíti a kalcium felszívódását, így fenntartja a csontsűrűséget, vagy növeli azt. A nyírfacukor hatékony dózisa a csontritkulás megelőzésére 40 gramm naponta.
A nyírfacukor javítja az inzulinrezisztenciát a cukorbetegség esetében. A finomított cukor és szénhidrátokat fogyasztása a glükóz gyors felszívódását eredményezik, a felesleges glükóz pedig a vérben pang, ami cukorbetegséghez vagy inzulinrezisztenciához vezet. A nyírfacukor azonban egy természetes inzulin stabilizátor, amely segít megállítani a hagyományos cukor és a szénhidrát utáni sóvárgást is. A nyírfacukor nagyon lassan metabolizálódik. Alacsony a glikémiás indexe, így tényleg fogyasztható a cukorbetegeknek is, anélkül, hogy kockázatokkal kellene szembe nézniük.
A nyírfacukor előnyös azoknak, akik hormonális egyensúlyhiányban szenvednek, illetve csökkenti a petefészek ciszták, a súlygyarapodás és a depresszió kockázatát is.
A nyírfacukor antiaging tulajdonságokkal is bír, de akkor is hasznos, ha két nagyobb étkezés között jelentkező éhségünket szeretnénk csillapítani.
A nyírfacukor hasznos a sportolók számára is, mivel képes a szervezetükből eltávolítani a felhalmozódó szabad gyököket.
A nyerfacukrot minden recepthez fel lehet használni.
Az emberek szeretik a csokoládét. Sőt sokan közülük csokimániások. Több millió tonna csokoládét fogyaszt el a nyugati világ évente, ami ha jobban belegondolunk, brutális szám. Azonban egyre több ember szenved a cukorbetegségben, aminek következtében a csokoládéfogyasztást is vissza kell venni. Sokan úgy gondolják ugyanis, hogy a csokoládé csak egészségtelen lehet, különösen a cukorbetegek számára - de igazuk van?
A jó hír az, hogy a legújabb tanulmányok egyértelműen kimondják, hogy néhány fajta csokoládénak valóban jelentős egészségügyi előnyei lehetnek és vannak. Az étcsokoládé, különösen azok, amik minimális feldolgozással készülnek, magas flavonoid tartalommal bírnak, amik olyan növényi vegyületek, melyek antioxidáns tulajdonságokkal bírnak. Az antioxidánsok felzabálják a szabad gyököket, azokat a gyilkos vegyületeket, amelyek károsíthatják a sejtmembránt, a szívet, megtámadhatják a DNS-t, ami öregedéshez, szívrohamhoz vagy rákhoz is vezethet.
Talán meglepő, de az étcsokoládé több antioxidánst tartalmaz grammonként, mint a vörös bor, a zöld tea, a mogyoró, az áfonya vagy az alma, amik egyébként szintén gazdagok antioxidánsokan.
A cukorbetegeknek pedig a legjobb, ha nyírfacukorral édesített étcsokit választanak, mert ez nem fogja megemelni a vércukorszintjüket, viszont továbbra sem kell lemondaniuk az édes ízekről, sőt a csokoládé egészségügyi előnyeit is igen jól ki lehet használni.
A nyírfacukor pontosan úgy néz ki, mint a hagyományos cukor és íze is ugyanolyan. De erről a kristályos anyagról már rég kiderült, hogy valójában egy “cukormentes” anyagról van szó: az FDA a legbiztonságosabb élelmiszer-adalékanyagként tekint rá és előnyeit az orvosok és fogorvosok is megerősítették. A nyírfacukor előnyeit többféle formában élvezhetjük: rágógumiként, orrsprayként, cukorkaként és kristályos formájú édesítőszerként is találkozhatunk vele.
Ha a nyírfacukrot rendszeresen használjuk, akkor megakadályozhatjuk, hogy a baktériumok megtelepedjenek a szervezetünkbe, ezáltal meg lehet előzni a különféle fertőzéseket is. A nyírfacukor megakadályozza, hogy a különféle baktériumok megtelepedjenek a szájban, éppen ezért igen hatékonyan meg lehet vele előzni a fogszuvasodást is.
A nyírfacukor ma különös jelentőséggel bír, hiszen rengeteg olyan dolog van, amiben halmozottan jelen van a cukor. Elég, ha csak a reggeli gabonapelyhekre vagy a konzervekre gondolunk. Éppen ezért fontos figyelni arra, hogy a lehető legtöbb helyen váltsuk le a hagyományos cukrot nyírfacukorra, hogy megóvjuk az egészségünket.
A nyírfacukor segíthet a sinus problémák, a fülfertőzések kezelésében is. Hatékony a cukorbetegek és a fogyókúrázók számára, mivel jóval lassabban szívódik fel, mint a hagyományos cukor, ennek következtében sokkal kevésbé emeli meg a vércukorszintet. A nyírfacukornak fontos szerepe van a fogászati problémák megelőzésében is.