Blog

2014.07.17 17:31

A nyírfacukor az eegyik leghatékonyabb cukoralkohol, amit széles körben használnak a cukor helyettesítésére. A nyírfacukor megtalálható számos zöldség és gyümölcs szálai között, illetve a gombában, a zabban, a nyírfában, a cukornád rostjaiban és a kukoricában is megtalálható. A nyírfacukros termékek fő előnyei, hogy más édesítőszertől eltérően, ezek jó hatással vannak a fogainkra. Azt is megfigyelték a különböző kutatások, hogy a nyírfacukros rágó hatékony a fogproblémák megelőzésében. Tehát érdemes nap, mint nap nyírfacukros rágót használni, hogy felfrissítsük a leheletünket, vigyázzunk a fogainkra és elkerüljük a hagyományos rágók káros hatásait.
Hatékonyságuk miatt számos gyártó készít nyírfacukros rágót, amit ma már egészen olcsón be lehet szerezni. Ezenfelül ez a cukoralkohol megtalálható más termékekben is, a lekvárokban, nyalókákban, cukorkákban, szószokban, ketchupokban, csokoládékban. Ezek ideálisak a fogak egészsége szempontjából, ráadásul a cukorbetegek számára is ajánlott a fogyasztásuk.
A nyírfacukros mentolos cukorkák is fontosak a szájhigiéne megőrzése szempontjából, mivel ezek is csökkentik a plakkot építő baktériumok számát a szájüregben, illetve jó hatással vannak a száj pH-értékére is. Ezek a mentolos cukorkák elérhetőek az interneten, de számos bioboltban is megtalálhatóak.

2014.07.17 17:30

Az már köztudott, hogy a baktériumok fogbetegségeket okoznak, mivel ezek az organizmusok jól megélnek a száraz, savas szájban. Ezek a baktériumok képesek rossz leheletet okozni, lerakódni a fogakon, fogínygyulladást eredményezni, ami kilazult fogakhoz vezet. A savas baktériumok kikezdik a fogzománcot, ami így érzékeny lesz, üregek alakulnak ki rajta és elszíneződik. Éppen ezek megakadályozásában van nagyon fontos szerepe a nyírfacukornak.
A fogzománc egy élő membrán, ami könnyen meglágyul az ioncserélt savak hatására. A fogorvosok nem képesek ennek a károsodását visszafordítani, éppen ezért különösen fonto a megelőzés, ami nyírfacukorral is történik.

A száj savassága
A száj savasságát a nyál pH-értékének megállapításával lehet meghatározni. Egészséges állapotban a pH-érték 7-es vagy afeletti, tehát a legjobb, ha a száj pH-ja lúgos. Ha a fogak felülete sérül, akkor a pH-érték 6.5 alá esik, ha pedig azok erodálódnak, akkor a száj pH-értéke már 5,5 alatt van. Minél tovább érintkeznek a fogak a savas nyállal, annál nagyobb kár keletkezik bennük. A nyírfacukor azonban lúgosítja a nyálat, így a fogak megerősödhetnek és egy természetes folyamat során remineralizálódhatnak. Minél hosszabb ideid tudjuk megőrizni a száj lúgos pH-ját, annál nagyobb esély van arra, hogy a fogak képesek lesznek regenerálni magukat. Ezt az állapotot a nyírfacukorral is hatékonyan el lehet érni.
 

2014.07.17 17:30

Az egészségügyi ellátások során gyakran találkozunk olyan beteggel, aki jobban tudja az orvosánál, hogy mit kell csinálnia. Volt egy eset azonban, amikor a páciensnek valóban igaza volt: cukorral mosok fogat, mondta. Ez persze elsőként s világ legőrültebb dolgának hangozhat, azonban ugyanúgy, ahogy vannak jó zsírok és rossz zsírok, vannak jó cukrok és rossz cukrok is. Tehát az utóbbi évek kutatásai is megerősítették, hogy nem minden cukor rossz a fogainknak. A nyírfacukorral nyugodtan fogat lehet mosni, hiszen így elkerülhetőek az orális betegségek és megelőzhetővé válik a fogszuvasodás. Ráadásul a nyírfacukor a cukorbetegek számára is biztonságos, tehát ők is felhasználhatják a fogápolásukhoz is. Ma már az orvosok körében is egyetértés van arról, hogy a nyírfacukor sok esetben hatékonyabb, mint a flouridos fogkrémek, sőt egy finom és gazdaságos fogápolási termékről van szó.
A szájüregben folyamatosan nagy csata zajlik, a nyírfacukor pedig könnyen győzelmet hozhat nekünk és hozzájárulhat a szájüreg egészségéért. A nyírfacukor maximálisan baktériummentessé teszi a szájüreget, aminek következtében meglehetősen hatékony és eredményes lesz a fogápolás.
Ma már sajnos sok populáció van világszerte, ahol a fogszuvasodás járványszerű méreteket öltött. Az USA-ban már a gyermekkori fogszuvasodás gyakorisága is emelkedik. Emiatt persze sokan azt hiszik, hogy a fogszuvasodás és az ínybetegségek elkerülhetetlenek, pedig valójában nem ez a helyzet. A nyírfacukorral teljesen el lehet kerülni ezeket a problémákat.

2014.07.17 17:29

A test, amikor feldolgozza az édesítőszereket inzulint használ a folyamathoz, ami során a vércukorszint megemelkedik. A nyírfacukornak a glikémiás indexe 7, míg a cukornak 68. A glikémiás index egy numerikus szám, ami rangsorolja a szénhidrátokat aszerint, hogy milyen mértékben váltanak ki glikémiás választ vagy, hogy milyen gyorsan alakulnak át glükózzá a szervezetben. Minél nagyobb a szám, annál gyorsabban bontja le a szervezetünk az adott szénhidrátot és annál gyorsabban emeli meg a vércukorszintet.

Az egyes édesítőszerek glikémiás indexe
A következő listából jól látszik, hogy a nyírfacukornak sokkal kisebb a glikémiás indexe, mint más édesítőszereknek, ezáltal ez egy olyan cukoralkohol, ami a többi édesítőszerhez képes csak igen kis mértékben emeli meg a vércukorszintet, mivel felszívódásához csak kis mennyiségű inzulinra van szükség.
Xilit 7
Agave nektár 15
Árpa/maláta szirup 42
juharszirup 54
melasz 55
méz 62
Fehér cukor 68
magas fruktóztartalmú kukoricaszirup 100
glükóz 100
Az American Diabetes Association szerint a legtöbb édesítőszer sok kalóriát és sok széhidrátot tartalmaz, ez alól a nyírfacukor azonban kivételt képez.

Cukoralkoholok
A nyírfacukor egy természetes, csökkentett kalóriatartalmú édesítőszer vagy cukoralkohol. Neve ellenére azonban nem tartalmaz alkoholt. A cukoralkoholok közé más nyagok is tartoznak, pédául a hidrogénezett keményítő hidrolizátumok, az izomalt, al aktit, a maltit, a mannit és a szorbit. Ezek kevesebb kalóriát tartalmaznak, mint más édesítőszereke: kalóriatartalmuk 1,2-3,4 kcal/gramm között változik. Csak kis mennyiségben tartalmaznak széhidrátot, így a vércukorszintet sem emelik meg túlságosan.

2014.07.17 17:28

Hat éves korban a gyermekeknél meg kell kezdeni a szájvizes öblögetés beillesztését a mindennapi rutinba. Ez azért fontos, mert így nemcsak a fogakról távolítjuk el a lepedéket, hanem az egész szájüregben elpusztítjuk a baktériumokat. Azonban azt fontos tisztázni, hogy a flouridos szájvizek helyett érdemes nyírfacukros oldatra váltani, mivel ez sokkal hatékonyabb és egészségesebb is.
Hat éves kor körül kezdenek el kitörni a maradandó fogak, amik sárgábbnak fognak tűnni, mint a tejfogak. Ezek a friss, új fogak még nagyon puhák, így a szülőknek ösztnözni kell a nyírfacukor fogyasztását, hogy a fogak megerősödjenek, valamint, hogy a baktériumok ne tapadhassanak meg rajtuk. Amikor a zománc megkeményezik és mineralizálódik, akkor már az első maradandó fogak színe is fehérebb lesz.
A gyermek 8-9 éves kora körül eléri azt az állapotot, amikor már készen áll a teljes szájápolásra és fontos lesz számára is a fogak és a szájüreg tisztántartása, tehát ilyenkor már maga is igényelni fogja a nyírfacukrot a szájápoláshoz.
A nyírfacukor akár 70%-kal képes ilyenkor csökkenteni a fogszuvasodás kialakulási esélyét. A nyírfacukros rágók megkönnyítik, hogy a szájüreg egész nap mentes legyen a baktériumoktól: a rágó védi a fogakat, kontrollálja az egészségtelen baktériumokat és segít újjáépíteni a sérült fogakat a nap folyamát. Ráadásul a gyerekek szeretik a xilit édes ízét, így imádni fogjuk, hogy minden alkalommal, amikor önállóan a nyírfacukorhoz nyúlnak, sokat etszün fogaik védelme érdekében.

2014.07.17 17:27

A nyírfacukor története a 19. század végi Németországban kezdődött: 1890-ben a kémia német professzora, Emil Fischer és Rudolf Stahler a nyírfa forgácsából egy eddig ismeretlen anyagot szintetizált. Ezt nevezték el xilitnek. 1891-ben Fischer publikálta felfedezését, majd a következő évben megkapta a Nobel-díjat ezért a munkájáért. Ezzel párhuzamosan egy francia kémikus, Dr. Bertrand a búza és a zab rostjai kutatása közben sikerült izolálni a szirupos nyírfacukrot. Így közel egyszerre fedezték fel ezt az anyagot, két országban, egymástól függetlenül.
A következő ötven évben a nyírfacukor szinte észrevétlen volt a kutatók számára. Csak az 1960-as évek hoztak változást, amikor finn mérnökök és tudósok képesek voltak a xilitet elkülöníteni a xilóztól, így kialakítani egy kereskedelmileg is életképes nyírfacukor gyártási folyamatot. Azóta egy viszonylag egyszerű kémiai folyamat segítségével, különböző növényi melléktermékekből állítják elő a nyírfacukrot. A kapott molekulának megegyezik a szerkezete az emberi szervezetben és a természetben jelen levő nyírfacukorral. Ezért nyugodtan mondhatjuk, hogy a nyírfacukir egy teljesen természetes, szénhidrátszerű anyag.
A nyírfacukor részletes tanulmányozása 1965-ben kezdődött el Finnországban. Fogápolási előnyeira mutattak rá az 1975-ben megjelenő Turku Sugar tanulmányban, majd később megkezdődtek a Szovjetunióban is a kutatások, ahol táplálkozási előnyeire derítettek fényt.

2014.07.17 17:27

A nyírfacukor egy olyan édesítőszer, ami gyakran megtalálható a rágógumikban és a mentolos cukorkákban. A nyírfacukor egy biztonságos alternatíva azok számára, akik cukorbetegségben vagy Candida fertőzésben szenvednek. Azonban vannak olyanok, akik nem képesek feldolgozni a nyírfacukrot, így náluk allergiás rohamokat válthat ki ez a szer. A tüneteke közé tartoznak a szájüregi fertőzések, a cslánkiütés, a puffadás, a gázosodás, a hasmenés és más emésztési problémák. Ha allergiásak vagyunk a nyírfacukorra, akkor nagyon fontos, hogy elkerüljük ezt az anyagot, akármennyire is előnyös mások számára.

Előnyök
A nyírfacukor biztonságos a cukorbetegek számára, mivel a szervezet csak lassan nyeli el ezt a cukoralkoholt, így csak nagyon kis mértékben befolyásolja a vércukorszintet és az inzulinigényt. A nyírfacukor ajénlott a Candida diétában is, mivel ez az anyag nem képes hozzájárulni a Candoda gomba további szaporodásához. A nyírfacukor a fogaknak is igen hasznos.

Árnyoldalai
A nyírfacukorra bizonyos egyének allergiásak, akik nem fogyaszthatják nagy mennyiségben, mivel náluk emésztési zavarokat válthat ki. A több cukoralkoholhoz hasonlóan a nyírfacukor hashajtó hatással is rendelkezhet az arra érzékenyeknél. Azok is tehát, akik nem allergiásak a nyírfacukorra, csak fokozatosan szoktassák hozzá a zervezetüket ehhez az anyaghoz.

Allergiás tünetek
Azok, akik allergiásak a nyírfacukorra a következő tüneteket tapasztalhatják: gáz, puffadás, hasmenés, szájüregi gyulladások, viszketés, csalánkiütés, bőrkiütés, nehézlégzés és duzzanat a szájban vagy a torokban. Keresse fel orvosát, ha a fenti tünetek bármelyikét tapasztaja a nyírfacukor elfogyasztása után.
 

2014.07.17 17:26

A nyírfacukor egy cukoralkohol, ami természetes körülmények között előfrodul a gyümölcsök és zöldségek rostjai között, például a zabban, az eperben, a málnában, a sárga szilvában, a kukoricában, de még a gombák is tartalmazzák ezt az anyagot. A nyírfacukrot gyakran használják a cukor helyettesítésére, mivel ugyanolyan az íze, viszont 41%-kal kevesebb kalóriát tartalmaz. A nyírfacukrot 1963-ban hagyta jóvá az FDA mint élelmiszer-adalékanyag.

Középfülgyulladás
Egy 2010-es kutatás igazolta, hogy ha naponta 10 gramm nyírfacukrot elfogyasztunk több adagban elosztva, akkor meg lehet előzni vele az akut középfülgyulladást.

Fogszuvasodás
Egy 2009-es kutatás megállapította, hogy naponta 8 gramm nyírfacukor hatékonyan véd a fogszuvasodással szemben, mivel nem engedi, hogy a szájban található baktériumok elszaporodjanak és savat képezzenek a szájban, ami roncsolná a fogak felszínét.

Cukorbetegség
Mivel a nyírfacukor csak kicsit emeli meg a vércukorszintet és nincs nagy hatással az inzulin felszabadulására sem, ezért a cukorbetegeknek is előszeretettel ajánlják.

Mellékhatások
A cukoralkoholokat, így a nyírfacukrot sem képes a szervezetünk teljesen lebontani az emésztés során, vagyis bizonyos mennyiség után okozhat hasmenést. Ha naponta többet fogyasztunk belőle, mint 40-50 gramm, akkor hasmenést válthat ki, de jelentkezhet puffadás, hányinger, hasfájás is.

2014.07.17 17:25

miközben mindenki szabadon használhatja a nyírfacukrot, a legnagyobb előnyt mégis a gyermekek számára jelenti. Már napi 6 gramm nyírfacukor fogyasztása elegendő ahhoz, hogy a gyermekek fogait védjük a szuvasodástól és biztosítsuk a megfelelő szájhiginénéjüket. A terhes nőknek is érdemes rendszeresen fogyasztaniuk nyírfacukrot, mivel így a születendő babának később egészségesebbek lesznek a fogai, mint társainak.
Már a csecsemóknek is lehet nyírfacukrot adni. Ennek következtében meg lehet őket szabadítani a nyelvükre tapadt gombáktól és baktériumoktól, vagyis az első fogak számára egy egészséges környezetet biztosítunk. A legegyszerűbb módja a csecsemők nyírfacukorral való kínálásának, ha a cukrot feloldjuk vízben és ezt itatjuk meg a kicsivel. Fogzáskor nyírfacukorral be is lehet dörzsölni az ínyt. A csecsmőknek 1-2 grammot lehet naponta fogyasztani.
A tiniknek és a felnőtteknek is hazsnos a xilit, mivel ezzel hatékonyan el lehet távolítani a szájban megtapadt baktériumokat és ki lehet egyensúlyozni a szájüreg pH-ját is. Használhatják rágó formájában, de érdemes porítva is beszerezni és ezzel főzni, sütni.
Ajánlott a cukorbetegeknek, mivel a nyírfacukor glikémiás indexe mindössze 7, így nem okoz kiugróan magas vércukorszintet, valamint a sportolóknak, hiszen az energiaitalokban a szénhidrátot jól lehet helyettesíteni xilittel.
Ajánlott továbbá a fogszabályzót viselőknek, a változó korban lévő nőknek, a rákos betegeknek, a gyógyszert szedőknek, a leggyengült immunrendszerrel rendelkezőknek és mindazoknak, akiknek fontos az egészségük.

2014.07.17 17:25

Az orális egészség megőrzésére

Több, mint két évtizedes klinikai vizsgálatok támasztják alá, hogy a xilites rágógumik nagyszerűek a fogszuvasodás megelőzésében. A nyírfacukor ösztönzi a nyáltermelést, ami fontos a fogászati üregek csökkentésére és megelőzésére. A nyírfacukor ezenfelül növeli a nyál pH-ját, így képes meggátolni a baktériumok növekedését a fogakon és az ínyen. A Yeditepe Egyetem (törökország) kutatói megállapították, hogy a xilit mindennapi használata során jelentős mértékben csökkennek a szájban a káros baktériumok. Ezenfelül a nyírfacukor gátolja a szájban található baktérium fermentációs folyamatait. A fokozott nyáltermelés segít kimosni az ételmaradékokat is, ami még inkább hozzájárul a baktériumok számának csökkenéséhez.

A fogszuvasodás megelőzésére
A National Center for Biotechnology Information kutatói a 70-es években igazolták, hogy sokkal kisebb lesz a fogszuvasodás esélye felnőttkorban, ha már gyerekként is rendszeresen fogyasztanak az emberek nyírfacukrot tartalmazó rágógumit. Az UnboundMedicine.com állítása szerint jelentősen csökkent az üregek megjelenése a xilites rágók használata következtében. A nyírfacukor használata serkenti a nyáltermelést és csökkenti a száj pH-értékét, vagyis gátolja a baktériumok növekedését és a plakk fejlődését.

A fogszuvasodás kezelésében
Ha már kialakult a fogon a lyuk, akkor a xilit megakadályozhatja, hogy az üreg nagyobb és nagyobb legyen. A nyírfacukor képes remineralizálni a fogzománcot.
 

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Elérhetőség

nyirfacukor flamandb81@gmail.com