Blog

2014.07.17 17:24

A nyírfacukor egy élénk érdeklődést hozott magával az orvosi körökben is, mivel hatékonyan kezeli az orrproblémákat is. Sok orvos ajánlja tehát a xilites orrspray-ket, amit készen vásárolva sok esetben igen drágák lehetnek. Persze nem szükséges ilyen nagy árat fizetni ezekért a szerekért, mivel otthon is elkészíthetjük saját nyírfacukros orrspray-nket, néhány egyszerű összetevőből. Ha olyan problémákkal küzdünk, mint a dugulás, a sinus nyomás vagy fájdalmak, akkor használjunk nyírfacukros orrspray-t, ami sok esetben képes megszüntetni a problémákat.

Nyírfacukros orrspray házilag
1. Vásároljunk egy újra felhasználható orrspray-t a gyógyszertárban, valamint tengeri sót és nyírfacukrot a közeli bioboltban vagy webáruházban.

2. Keverjünk össze egy pohár meleg vízzel egy teáskanálnyi tengeri sót és fél csésze porítot nyírfacukrot.

3. Öntsük az oldatot az orrspray palackba és tároljuk szobahőmérsékleten.

4. Alkalmazzuk a spray-t, naponta többször is, ha szükséges.

Az orrspray helyes használata
1. Hajtsuk hátra a fejet.

2. Tartsuk az egyik orrlyukunkat zárva, míg a másikba bespray-zünk, majd a másik lyukba is fújjunk be. Lélegezzünk az orron keresztül a permetezés közben, hogy az oldat mélyen eljusson az üregbe.

3. Fújjuk ki az orrunkat finoman. Használjuk a nyírfacukros orrspray-t naponta többször a fertőzések megelőzésére és a nazális problémák elkerülésére.

2014.07.17 17:23

Miért nem ajánlott a gyermekek számára a nyírfacukor fogyasztása?

Sajnos a mai napig nem vizsgálták klinikai módszerekkel, hogy gyermekkorban milyen hatással van a szervezetre a nyírfacukor. Azonban az EU szakrétői kiemelik, hogy a gyermekeknek szóló ajánlásokban semmilyen édesítőszer vagy cukorhelyettesítő anyag nem szerepel. Ez nem azért van így, mert a nyírfacukor káros hatással lenne a gyermekek szervezetére, hanem mert a hagyományos nyersanyagok és édesítő eljárások használatát helyezik előtérbe. Gyermekkorban tehát az a legfontosabb, hogy természetes ízekhez szoktassuk a kicsiket, ezért a nyírfacukrot is csak mértékkel lehet használni.

Hat hónapja diagnosztizálták nálam a rákot, így nagyon fontos, hogy ne fogyasszak egyszerű cukrokat, mivel a daganat egyik fő tápláléka a cukor. A nyírfacukor fogyasztása megengedhető?
A nyírfacukor nem tartalmaz egyszerű cukrokat, így biztonsággal használható egy cukormentes étrendben.

Epilepszia esetén alkalmazható-e ez a fajta fogyókúrás terápiát? Hogyan hat a gyógyszereimre?
A nyírfacukor önmagában nem jelent fogyókúrás terápiát, viszont kiválóan lehet vele helyettesíteni a kristálycukrot, ha egy kis enegriatartalmú alternatívát keresünk, ami nem befolyásolja a gyógyszerhasznosulást és a vércukorszintet. Az epilepszia diétájában jótékony a kis glikémiás indexű élelmiszerek fogyasztása, a nyírfacukor értéke 7 míg a kristálycukoré 90-100 körüli, így ebből a szempontból javasolt a használata.
 

2014.07.17 17:22

A szervezet legfőbb célja, hogy a szerveket és a belső rendszereket egymással összhangba hozza. Amikor az egyensúly felborul, akkor a szervezet számára tápanyagokra van szükség, hogy ismét egyensúlyba kerülhessen. Ha azonban az egyensúlyi állapot hosszantartóan hiányzik, akkor betegségek alakulhatnak ki. Egy ilyen betegség a cukorbetegség, ami során a szervezetben a glükóz nem képes megfelelően hasznosulni.

Inzulin
Egy teáskanál cukor is elegendő ahhoz, hogy a szervezet működése az optimális szinten tartható legyen. Ha szénhidrátot viszünk be a szervezetbe, akkor a vér glükóz szintje megemelkedik, a hasnyálmirigy pedig inzulint termel, hogy ez a glükóz eljusson a sejtekbe és azok energiaként felhasználhassák. Ha azonban a vér glükóz szintje túl hosszú ideig magas, akkor cukorbetegség alakulhat ki. Ezzel azt kockáztatjuk, hogy a szervezet rezisztenssé váljon az inzulinra.

Nyírfacukor
A nyírfacukrot a 19. század végén fedezték fel német és francia tudósok, de csak a második világháborúban vált népszerűvé, amikor egész Európában küzdöttek a cukorhiánnyal. Ez a cukoralkohol a természetben megtalálható és olyan növények tartalmazzák, mint a kukorica, nyírfa, a málna, a gomba és még mások. A szervezet is képe kis mennyiségben előállítani a xilitet. Kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a cukor és glikémiás indexe is mindössze 7, ami azt jelenti, hogy alig emeli meg a vércukorszintet. A nyírfacukrot tehát hatékonyan lehet használni a cukor helyettesítésére, ha szeretnénk megelőzni vagy szinten tartani a cukorbetegséget vagy egyszerűen akkor is, ha egy egészségesebb cukoralternatívára vágyunk.

2014.07.17 17:22

Az lehízás, a cukorbetegség és a szívbetegségek előfordulási arányai minden évben növekszenek, így nem véletlen, hogy egyre többen fordulunk a természetes cukrokhoz, az egészséges édesítőszerekhez, hogy súlyunkat kordában tartsuk és egészségünket is megőrizzük. Az eritrit és a nyírfacukor cukoralkoholok, a stevia pedig egy gyógynövény, de mindhárman kiválóan alkalmasak, hogy helyettesítsük velük a cukrot. Fogyasztásuk biztonságos és számos egészségügyi előnyt nyújtanak.

A cukoralkoholokról
Ha átfutjuk a cukormentes rágógumik, szájvízek, cukorkák összetevőit, akkor sokukon találunk olyan hozzávalót, ami -ol-ra végződik. Ezek az összetevők a cukoralkoholok, amik természetesen megtalálhatóak a gyümölcsök és zöldségek növényi rostjai között. Hidrogénezés segítségével ezekhez a cukoralkoholokhoz egy hidrogén atomot adnak, aminek eredményeképpen egy kristályos, édes termék jön létre, ami részlegesen emészthető. Ennek előnye, hogy a cukorhoz hasonlóan édes, viszont alacsony kalóriatartalmú cukrot kapunk. Az eritritol gyakori összetevője a rágógumiknak, mivel gátolja a fogszuvasodást és az üregek képződését. Serkenti a nyáltermelést, ami fokozza az emésztést. Csak ritkán okoz gyomorpanaszokat. Hasonló a helyzet a nyírfacukorral is. Sőt a xilit még arra is képes, hogy megerősítse a fogakat és az ínyt, mivel képes remineralizálni azokat. Nagy mennyiségben okozhat puffadást és hasmenést.
 

2014.07.17 17:21

Az izomalt és a nyírfacukor egyaránt cukoralkoholok, amit sok cukormentes termékben megtalálunk. A cukoralkoholok kevesebb kalóriát tartalmaznak, mint a hagyományos cukor és nem emelik meg a vércukorszintet olyan mértékben, mint a hagyományos édesírtőszerek. A cukoralkoholok nagy mennyiségben való fogyasztása hashajtó hatással bír és néhány érzékenyebb embernél más gyomorpanaszokat is okozhat a nyírfacukor és az izomalt fogyasztása.

Hashajtó
A cukoralkoholok azért jelentenek kevesebb kalóriát a szervezet számára, mert nem képes teljesen felszívódni az intesztinális szinten. Ha jelentős mennyiségben fogyasztunk izomaltból vagy xilitből egyszerre, akkor a fel-nem-szívódott cukoralkoholok a béltraktusban megerjednek és túl nagy mennyiségű vizet generálnak. Az erjedés és a vízszaporulat hatására jelentkezik a hasmenés. Az emberek többségének azonban tényleg nagy mennyiséget kell elfogyasztani a nyírfacukorból és az izomaltból, hogy valóban megtapasztalják a hasmenést. Kis mennyiségben nem okoznak ilyen problémát.

A poliolok
A poliol egy gyűjtőfogalom, ide tartozik az összes cukoralkohol, a xilit és az izomalt is. Ha ezekre a cukoralkoholokra különösen érzékenyek vagyunk, akkor nemcsak hasmenést, hanem hasi fájdalmat, puffadást és felfúvódást is kiválthatnak. Egyébként ha ezere a cukoralkoholokra ilyen rosszul reagálunk, akkor azokra a gyümölcsökre is, amik sok nyírfacukrot vagy izomaltot tartalmaznak, így például az almára, a körtére, a szerderre, az avokádóra, a cseresznyére stb.

2014.07.17 17:20

A nyírfacukor egy természetes cukor, ami megtalálható a növényekben és az olyan gyümölcsökben is, mint például az eperben, a málnában vagy a szilvában. A xilitet elsősorban a nyírfából és a kukoricacsutkából állítják elő és nemcsak édesítőszerként forgalmazzák, hanem a rágógumikban, cukorkákban, fogkrémekben és szájvizekben is megtalálhatjuk. A xilit előnyös az orális egészség fenntartásában, a fogszuvasodás megelőzésében, a fülgyulladás kezelésében és alacsony kalóriatartalma miatt a fogyókúrázók és a cukorbetegek is fogyaszthatják. A nyírfacukor biztonságosnak tekinthető, csak ritka esetekben képes mellékhatásokat produkálni.

Megakadályozza a fogszuvasodást
Több kutatás igazolta, hogy a nyírfacukor megakadályozza a szájban található Streptococcus mutans aktivitását, ami egy olyan típusú baktérium, ami a fogszuvasodát is képes előidézni. A xilites rágógumik, cukorkák és fogkrémek tehát hatékoynan a fogszuvasodás megelőzésében.

Fülfertőzés kezelésére
A nyírfacukor képes a Streptoccoccus pneumoniae és a Haemophilus baktériumok mennyiségét is csökkenteni, amik egyébként a fülgyulladások előidézéséért felelősek. A gyermekeknek érdemes rendszeresen xilites rágógumit rágniuk, mivel így megelőzhetőek a fülgyulladások.

Alacsony kalóriatartalmú
A xilit közel harmadannyi kalóriát tartalmaz, mint a cukor, így a fogyókúrázók számára ideális. A xilit ezenfelül lassan szívódik fel a szervezetben, így igen hasznos a cukorbetegek számára is, mivel nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet.
 

2014.07.17 17:20

A nyírfacukor mint édesítőszer azért kapott olyan nagy figyelmet, mert úgy tapasztalták, hogy képes csökkenteni a fogszuvasodás kialakulásának esélyét. A nyírfacukor egy olyan természetes cukoralkohol, ami megtaláható a zöldségekben és a gyümölcsökben is és mindössze 2,4 kalóriát tartalmaz grammonként. Általában a diabéteszes élelmiszerekben használják a cukor helyettesítésére és a fogyókúrázók is meglehetősen kedvelik.

Ellenőrző csoportok
Az European Journal of Dentistry folyóiratban 2009 áprilisában közzétett kutatás szerint a nyírfacukor képes megelőzni a fogak kilyukadását. A legtöbb tanulmány kontroll csoporttal végezték el a kísérleteket, így a xilit hatása jól bizonyított. Ezen kutatási eredmények igen meggyőzőek.

Streptococcusok
Egy, a Journal of Dental Research 2006-os cikkje szerint a nyírfacukor képes a mutáns streptococcus nevű baktériumok mennyiségét csökkenteni a szájüregben. A P. Milgrom vezetett kutatásban három csoport eltérő mennyiségű xilitet kapott naponta rágógumi formájában. A vizsgálat fél évig tartott és a résztvevők esetében folyamatosan mérték a baktérium mennyiségét. A vizsgálat végén a streptococcus szintje 10-szer alacsonyabb volt abban a csoportban, ahol a résztvevők a legnagyobb mennyiségben kaptak xilitet. Már napi 6,82 gramm xilittel nagy eredményeket lehet elérni.

Lactobacillus
A nyírfacukor egy 2008-as kutatás szerint hatékonyan csökkenti a Lactobacillusokat is az emberi szervezetben, ami szintén előnyös.
 

2014.07.17 17:19

Ma elindítottuk az új blogunkat. Kérjük kövesse figyelemmel, igyekszünk mindig friss információkat közölni. Az üzenetek nyomon követése RSS csatornán keresztül is lehetséges.

2014.07.17 17:19

A xilit és a fruktóz egyaránt természetes édesítőszerek. A nyírfacukor (xilit) egy alacsony kalóriatartalmú cukoralternatíva, viszont az élelmiszergyártók még jobb szeretnek fruktózzal dolgozni. A Research Associates megállapításai szerint a nyírfacukor megakadályozza a fogszuvasodás és a csontritkulás kialakulását, azonban a fruktóz összefüggésbe hozható az elhízással, a cukorbetegséggel és a zsírmáj kialakulásával.

A nyírfacukor vagy xilit
A nyírfacukrot egy német tudós fedezte fel 1891-ben. Az amerikai Food and Drug Administratiom élelmiszer-adalékanyagként 1963-ban hagyta jóvá, azóta több élemiszerben, gyógyszerben, rágógumiban és egyéb termékben megtaláljuk.

Rák
A xilit és a fruktóz különbözőképpen hatnak a béta-glükozidázokra, állítja egy 2011-es tanulmány. A béta-glükozidázok olyan enzimek, ami egy rosszindulatú rákos megbetegedés elindulását eredményezték. A fruktóz nincs hatással ezen enzimek aktivitására, viszont a nyírfacukor csökkenti ezek termelődését vagy lényegében rákmegelőző hatással bír.

Acetaldehid
A xilit és a fruktóz egyaránt csökkenti az acetaldehid termelődését a szervezetben, ami egyértelműen a rák kialakulásáért, a másnaposságért és a Candida betegségért tehető felelőssé. A nyírfacukor 84%-kal csökkenti az acetaldehid termelést, a fruktóz azonban csak 29%-kal.

fogászati szempontok
Mind a nyírfacukorral és a fruktózzal kisebb eséllyel lyukadnak ki a fogaink, mint ha szacharózt használnánk. A szacharózzal összehasonlítva a nyírfacukor 90%-kal képes csökkenteni a fogszuvasodás kialakulásának esélyét, a fruktóz pedig 30%-kal.

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Elérhetőség

nyirfacukor flamandb81@gmail.com