A cukor komoly egészségügyi problémák okozhat, mint például az elhízást, ami cukorbetegséghez és szívbetegségekhez is vezethet. A fenti szövődmények végtelennek tűnnek. A sprektum végén azonban vannak olyan személyek is, akik teljesen elkerülik a cukorfogyasztást, hogy a káros mellékhatásokat kiiktassák, amennyire csak lehetséges. Azonban nem számít, hogy mennyire szigorú az adott diéta, cukrot mindenki fogyaszt, mégpedig jó okkal. A cukor ugyanis elengedhetetlen a túléléshez, ráadásul biztosítja azt az energiát, ami a szervezet működéséhez szükséges.
A cukor fontossága a diétában
A cukor, ez az egyszerű szénhidrát fontos szerepet játszik abban, hogy az egész nap során elegendő energiánk legyen ahhoz, hogy edzhessünk vagy, hogy a szervezet legalapvetőbb funkcióit elláthassa, beleértve az agyik aktivitást. Azt szerencsére mi irányíthatjuk, hogy milyen fajta cukrot teszünk a szervezetünkbe, ami azt jelenti, hogy a legjobb, ha a szervezetünk leginkább természetes forrásokból, így például zöldségből, gyümölcsből, teljes kiőrlésű gabonából és alacsony zsírtartalmú termékekből jut hozzá a cukorhoz. Ha ilyen típusú ételeket eszünk, akkor azokat a szervezet lassabban dolgozza fel, mint a hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszereket. Ez azt jelenti, hogy a szervezet hatékonyan képes felhasználni a glikogén raktárait és jól be tudja osztani a szervezet által termelt üzemanyagot, anélkül, hogy a kimerülés veszélye fenyegetne minket, amely a leromlott agyműködés kockázatát is magával hozza, állítja az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium.