A cukormentes cukor alternatívák között kiemelkedik a nyírfacukor, ami egy tökéletes módja annak, hogy eleget tegyünk az édesszájúságunknak és, hogy mégis megőrizzük a fogaink egészségét. A cukor mennyiségét csökkentve és a nyírfacukorra való átállással nagyszerűen lehet csökkenteni a fogszuvasodás kialakulását, nemcsak magunknál, hanem családtagjainknál is.
Egy ünnepkor nagyon sokan választanak egyszerű ajándékokat, például hagyományos doboz bonbont vagy egy csomag házi készítésű péksüteménnyel készülnek, amelyek egyébként teli vannak hagyományos cukorral, így tuljdonképpen ha durván akarunk fogalmazni, akkor szeretteinket egy doboz fogszuvasodással ajándékozzuk így meg. A Valentin nap például hagyományosn az a nap, hogy jó benyomást szerezzünk egy különleges valakinek egy pazar ajándékkal, romantikus vacsorával vagy hagyományos bonbonnal, amit szív alakú dobozban vagy selyemmel átkötve nyújtunk át. A gyerekeket ebből nyilván a cukorka érdekli, ami elég édes ahhoz, hogy kielégítse a cukor utáni vágyukat. De az ő esetükben ott van a Halloween is például, ahol egy hosszú éjszaka a gyerekek egy halom cukorral és csokival érnek haza, ami nem biztos, hogy a következő hétig is kitart náluk.
A cukor kiváló energiaforrás, ugyanakkor sajnos táplálja azokat a baktériumokat, amelyek lepedések és fogüregeket okoznak és végül fogszuvasodáshoz vezetnek, éppen ezért a gyerekeknél különös fontossággal bír, hogy a hagyományos cukrot nyírfacukorra cseréljük.