A nyírfacukor jó hatással van az olyan problémákra is, mint a csontritkulás, a cukorbetegség, a szívbetegségek és a hormonális egyensúlyhiány. A nyírfacukor elősegíti a kalcium felszívódását, így fenntartja a csontsűrűséget, vagy növeli azt. A nyírfacukor hatékony dózisa a csontritkulás megelőzésére 40 gramm naponta.
A nyírfacukor javítja az inzulinrezisztenciát a cukorbetegség esetében. A finomított cukor és szénhidrátokat fogyasztása a glükóz gyors felszívódását eredményezik, a felesleges glükóz pedig a vérben pang, ami cukorbetegséghez vagy inzulinrezisztenciához vezet. A nyírfacukor azonban egy természetes inzulin stabilizátor, amely segít megállítani a hagyományos cukor és a szénhidrát utáni sóvárgást is. A nyírfacukor nagyon lassan metabolizálódik. Alacsony a glikémiás indexe, így tényleg fogyasztható a cukorbetegeknek is, anélkül, hogy kockázatokkal kellene szembe nézniük.
A nyírfacukor előnyös azoknak, akik hormonális egyensúlyhiányban szenvednek, illetve csökkenti a petefészek ciszták, a súlygyarapodás és a depresszió kockázatát is.
A nyírfacukor antiaging tulajdonságokkal is bír, de akkor is hasznos, ha két nagyobb étkezés között jelentkező éhségünket szeretnénk csillapítani.
A nyírfacukor hasznos a sportolók számára is, mivel képes a szervezetükből eltávolítani a felhalmozódó szabad gyököket.
A nyerfacukrot minden recepthez fel lehet használni.