A nyírfacukorral kapcsolatos kutatások

2014.07.17 17:20

A nyírfacukor mint édesítőszer azért kapott olyan nagy figyelmet, mert úgy tapasztalták, hogy képes csökkenteni a fogszuvasodás kialakulásának esélyét. A nyírfacukor egy olyan természetes cukoralkohol, ami megtaláható a zöldségekben és a gyümölcsökben is és mindössze 2,4 kalóriát tartalmaz grammonként. Általában a diabéteszes élelmiszerekben használják a cukor helyettesítésére és a fogyókúrázók is meglehetősen kedvelik.

Ellenőrző csoportok
Az European Journal of Dentistry folyóiratban 2009 áprilisában közzétett kutatás szerint a nyírfacukor képes megelőzni a fogak kilyukadását. A legtöbb tanulmány kontroll csoporttal végezték el a kísérleteket, így a xilit hatása jól bizonyított. Ezen kutatási eredmények igen meggyőzőek.

Streptococcusok
Egy, a Journal of Dental Research 2006-os cikkje szerint a nyírfacukor képes a mutáns streptococcus nevű baktériumok mennyiségét csökkenteni a szájüregben. A P. Milgrom vezetett kutatásban három csoport eltérő mennyiségű xilitet kapott naponta rágógumi formájában. A vizsgálat fél évig tartott és a résztvevők esetében folyamatosan mérték a baktérium mennyiségét. A vizsgálat végén a streptococcus szintje 10-szer alacsonyabb volt abban a csoportban, ahol a résztvevők a legnagyobb mennyiségben kaptak xilitet. Már napi 6,82 gramm xilittel nagy eredményeket lehet elérni.

Lactobacillus
A nyírfacukor egy 2008-as kutatás szerint hatékonyan csökkenti a Lactobacillusokat is az emberi szervezetben, ami szintén előnyös.
 

Elérhetőség

nyirfacukor flamandb81@gmail.com