A xilit, a stevia és az eritritol

2016.01.07 09:18

Az elhízás, a cukorbetegség és a szívbetegségek egyre gyakrabban fordulnak elő a világon. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a finomított cukrot valamilyen más alternatívára cseréljük le, ami hatékonyan szabályozza a testsúlyt és a vércukorszintet. Erre több megoldás is kínálkozik, egyrészt ott vannak a cukoralkoholok, a xilit és az eritritol, valamint egy gyógynövény, a stevia is. Mivel mindhárom anyagnak ismertek egészségügyi felhasználása is, ezért biztosak lehetünk abba, hogy fogyasztásuk teljesen biztonságos.

A cukoralkoholok, a xilit és az eritritol
Ha átböngésszük a cukormentes rágógumik, szájvizek, köhögés elleni cukorkák címkéjét, akkor azt tapasztalhatjuk, hogy több összetevőjük “ol”-ra végződik. Ezek az összetevők a cukoralkoholok, amik természetesen megtalálhatóak a gyümölcsök és zöldségek rostjai között is. Hidrogénezési folyamatok során a gyártók ezekhez a cukoralkoholokhoz hozzáadnak egy hidrogénatomot, aminek eredményeképpen egy olyan termék jön létre, ami édes és a szervezet számára csak részlegesen emészthető. Ráadásul a xilitnek és az eritritolnak a kalóriatartalma is nagyon alacsony. Nem emelik meg a vércukorszintet, így nem okoznak elhízást és szívbetegségeket sem.

A stevia
A stevia egy kis cserje Dél-Amerikában, aminek levelei nagyon édesek. A levelek azért válthattak igen népszerűvé a nyugati világban is, mivel nem tartalmaznak kalóriát és a glikémiás indexük is nulla.

Elérhetőség

nyirfacukor flamandb81@gmail.com