A xilit és a fruktóz

2014.07.17 17:19

A xilit és a fruktóz egyaránt természetes édesítőszerek. A nyírfacukor (xilit) egy alacsony kalóriatartalmú cukoralternatíva, viszont az élelmiszergyártók még jobb szeretnek fruktózzal dolgozni. A Research Associates megállapításai szerint a nyírfacukor megakadályozza a fogszuvasodás és a csontritkulás kialakulását, azonban a fruktóz összefüggésbe hozható az elhízással, a cukorbetegséggel és a zsírmáj kialakulásával.

A nyírfacukor vagy xilit
A nyírfacukrot egy német tudós fedezte fel 1891-ben. Az amerikai Food and Drug Administratiom élelmiszer-adalékanyagként 1963-ban hagyta jóvá, azóta több élemiszerben, gyógyszerben, rágógumiban és egyéb termékben megtaláljuk.

Rák
A xilit és a fruktóz különbözőképpen hatnak a béta-glükozidázokra, állítja egy 2011-es tanulmány. A béta-glükozidázok olyan enzimek, ami egy rosszindulatú rákos megbetegedés elindulását eredményezték. A fruktóz nincs hatással ezen enzimek aktivitására, viszont a nyírfacukor csökkenti ezek termelődését vagy lényegében rákmegelőző hatással bír.

Acetaldehid
A xilit és a fruktóz egyaránt csökkenti az acetaldehid termelődését a szervezetben, ami egyértelműen a rák kialakulásáért, a másnaposságért és a Candida betegségért tehető felelőssé. A nyírfacukor 84%-kal csökkenti az acetaldehid termelést, a fruktóz azonban csak 29%-kal.

fogászati szempontok
Mind a nyírfacukorral és a fruktózzal kisebb eséllyel lyukadnak ki a fogaink, mint ha szacharózt használnánk. A szacharózzal összehasonlítva a nyírfacukor 90%-kal képes csökkenteni a fogszuvasodás kialakulásának esélyét, a fruktóz pedig 30%-kal.

Elérhetőség

nyirfacukor flamandb81@gmail.com