Az eritritol mellékhatásai
Címkék:
nyírfacukor | xilit | cukor
A cukormentes élelmiszerek vagy azok, amelyek hozzáadott cukor nélkül készülnek egy jó alternatívűának tánhetnek: úgy tűnik, hogy ha a cukorbeteg vagy az alacsony szénhidráttartalmú diétát követő és fogyni vágyó személyek számára ezek valóban előnyösek. Ezeket az élelmiszereket áltlaában valamilyen cukoralkohollal édesítik például nyírfacukorral vagy eritrittel, amelyek kevesebb kaklóriát tartalmaznak, mint a cukor, illetve másképpen is szívódnak fel. Azonban míg a cukoralkoholoknak megvan az az előnye, hogy kevesebb kalóriát tartalmaznak, fontos tisztában lenni a hátrányaikkal is, hogy megfelelően használhassuk őket. A cukoralkoholok lehetővé teszik a büntetlen nassolást, azonban ezeket sem lehet felelőtlenül és mértéktelenül használni.
Az éhség faktor
Amikor ételt eszünk, akkor az agy ezt észleli és jelzést küld a testünknek, hogy az különféle hormonokat bocsájtson ki, amelyek csökkentik az étvágyxat. Mivel a cukoralkoholok nagyrészt emésztetlenül haladnak át a testen, így nem is képes ugyanazokat a jeleket kiváltani az agyban, amit áltlaában a cukor szokott. Ez azt jelenti, hogy bizonyos cukoralkoholok fogyasztása során tovább maradhatunk éhesek, így többet eszünk, aminek következtében a vércukorszint is jobban megemelkedik, ami sem a cukorbetegeknek, sem a fogyókúrázóknak nem előnyös.
Nem mindig az, aminek látszik
Sok élelmiszerként használható cukoralkohol édesítőszerként jelentős mennyiségű szénhidrátot, zsírt és kalóriát tartlmazhat, állítja az American Diabetes Association. Ha a választott élelmiszereket cukoralkohollal édesítjük súlycsökkentő okokból, akkor így számolni kell azok kalóriatartalmával is.