Az izomalt és a nyírfacukor, valamint gyomorpanaszok
Az izomalt és a nyírfacukor egyaránt cukoralkoholok, amit sok cukormentes termékben megtalálunk. A cukoralkoholok kevesebb kalóriát tartalmaznak, mint a hagyományos cukor és nem emelik meg a vércukorszintet olyan mértékben, mint a hagyományos édesírtőszerek. A cukoralkoholok nagy mennyiségben való fogyasztása hashajtó hatással bír és néhány érzékenyebb embernél más gyomorpanaszokat is okozhat a nyírfacukor és az izomalt fogyasztása.
Hashajtó
A cukoralkoholok azért jelentenek kevesebb kalóriát a szervezet számára, mert nem képes teljesen felszívódni az intesztinális szinten. Ha jelentős mennyiségben fogyasztunk izomaltból vagy xilitből egyszerre, akkor a fel-nem-szívódott cukoralkoholok a béltraktusban megerjednek és túl nagy mennyiségű vizet generálnak. Az erjedés és a vízszaporulat hatására jelentkezik a hasmenés. Az emberek többségének azonban tényleg nagy mennyiséget kell elfogyasztani a nyírfacukorból és az izomaltból, hogy valóban megtapasztalják a hasmenést. Kis mennyiségben nem okoznak ilyen problémát.
A poliolok
A poliol egy gyűjtőfogalom, ide tartozik az összes cukoralkohol, a xilit és az izomalt is. Ha ezekre a cukoralkoholokra különösen érzékenyek vagyunk, akkor nemcsak hasmenést, hanem hasi fájdalmat, puffadást és felfúvódást is kiválthatnak. Egyébként ha ezere a cukoralkoholokra ilyen rosszul reagálunk, akkor azokra a gyümölcsökre is, amik sok nyírfacukrot vagy izomaltot tartalmaznak, így például az almára, a körtére, a szerderre, az avokádóra, a cseresznyére stb.