Az emberek szeretik a csokoládét. Sőt sokan közülük csokimániások. Több millió tonna csokoládét fogyaszt el a nyugati világ évente, ami ha jobban belegondolunk, brutális szám. Azonban egyre több ember szenved a cukorbetegségben, aminek következtében a csokoládéfogyasztást is vissza kell venni. Sokan úgy gondolják ugyanis, hogy a csokoládé csak egészségtelen lehet, különösen a cukorbetegek számára - de igazuk van?
A jó hír az, hogy a legújabb tanulmányok egyértelműen kimondják, hogy néhány fajta csokoládénak valóban jelentős egészségügyi előnyei lehetnek és vannak. Az étcsokoládé, különösen azok, amik minimális feldolgozással készülnek, magas flavonoid tartalommal bírnak, amik olyan növényi vegyületek, melyek antioxidáns tulajdonságokkal bírnak. Az antioxidánsok felzabálják a szabad gyököket, azokat a gyilkos vegyületeket, amelyek károsíthatják a sejtmembránt, a szívet, megtámadhatják a DNS-t, ami öregedéshez, szívrohamhoz vagy rákhoz is vezethet.
Talán meglepő, de az étcsokoládé több antioxidánst tartalmaz grammonként, mint a vörös bor, a zöld tea, a mogyoró, az áfonya vagy az alma, amik egyébként szintén gazdagok antioxidánsokan.
A cukorbetegeknek pedig a legjobb, ha nyírfacukorral édesített étcsokit választanak, mert ez nem fogja megemelni a vércukorszintjüket, viszont továbbra sem kell lemondaniuk az édes ízekről, sőt a csokoládé egészségügyi előnyeit is igen jól ki lehet használni.