Édesítőszerek a terhesség alatt 1.

2015.10.13 17:09

A reggeli kávé otthon, egy tál müzli, majd a koffeinmentes tea már egyből három adag cukrot jelent, ha ezeket mind édesíted. Pontosabban kilenc teáskanálnyi cukrot, ami 144 kalóriát jelent a szervezet számára. És ilyenkor még csak délelőtt van, még nem vettük magunkhoz azokat az üres kalóriákat, amelyek telis-teli vannak cukorral. Aztán persze arra is gondolunk, amikor anyánk mesélt azokról a patkányokon végzett kutatásokról, amelyekből kiderült, hogy a szacharin és az aszpartám sem egészséges a terhesség alatt. De akkor mi is az igazság ezzel kapcsolatban? Terhesség alatt mivel édesíthetem meg az ételeimet?

Aszpartám (NutraSweet): Sok szakértő úgy gondolja, hogy ez az édesítőszer ártalmatlan, mások szerint azonban az aszpartám nem biztonságos mesterséges édesítőszer, attól függetlenül, hogy terhesen vagy anélkül fogyasztjuk-e. Az FDA egyelőre engedélyezi a terhesség alatti fogyasztását, bár érdemes a terhesség alatt elhagyni az édesítőszert. Nagy mennyiségben semmiképpen se fogyasszuk, mivel már néhány tanulmány felrebbentette, hogy ez a cukorféleség esetleg idegméregként működhet, illetve különféle rákos daganatokat idézhet elő.

Szacharin: Az FDA biztonságosnak tekinti a szacharint, azonban volt néhány megkérdőjelezhető tanulmány (bár ezek patkányokon végzett vizsgálatok voltak, humán kísérletek még nem történtek), amelyek a szacharin negatív hatásáról számoltak be. Más vizsgálatok arra utalnak, hogy a szacharin bejut a méhlepénybe és amikor ezen átjutott, akkor csak lassan képes elhagyni azt. Emiatt érdemes távol maradni ettől az édesítőszertől vagy csak alkalmanként fogyasztani.

Elérhetőség

nyirfacukor flamandb81@gmail.com