Előnyök és hátrányok: a nyírfacukor

2014.07.17 17:26

A nyírfacukor egy cukoralkohol, ami természetes körülmények között előfrodul a gyümölcsök és zöldségek rostjai között, például a zabban, az eperben, a málnában, a sárga szilvában, a kukoricában, de még a gombák is tartalmazzák ezt az anyagot. A nyírfacukrot gyakran használják a cukor helyettesítésére, mivel ugyanolyan az íze, viszont 41%-kal kevesebb kalóriát tartalmaz. A nyírfacukrot 1963-ban hagyta jóvá az FDA mint élelmiszer-adalékanyag.

Középfülgyulladás
Egy 2010-es kutatás igazolta, hogy ha naponta 10 gramm nyírfacukrot elfogyasztunk több adagban elosztva, akkor meg lehet előzni vele az akut középfülgyulladást.

Fogszuvasodás
Egy 2009-es kutatás megállapította, hogy naponta 8 gramm nyírfacukor hatékonyan véd a fogszuvasodással szemben, mivel nem engedi, hogy a szájban található baktériumok elszaporodjanak és savat képezzenek a szájban, ami roncsolná a fogak felszínét.

Cukorbetegség
Mivel a nyírfacukor csak kicsit emeli meg a vércukorszintet és nincs nagy hatással az inzulin felszabadulására sem, ezért a cukorbetegeknek is előszeretettel ajánlják.

Mellékhatások
A cukoralkoholokat, így a nyírfacukrot sem képes a szervezetünk teljesen lebontani az emésztés során, vagyis bizonyos mennyiség után okozhat hasmenést. Ha naponta többet fogyasztunk belőle, mint 40-50 gramm, akkor hasmenést válthat ki, de jelentkezhet puffadás, hányinger, hasfájás is.

Elérhetőség

nyirfacukor flamandb81@gmail.com