Ételek, amelyek nem emelik meg a vércukorszintet
Címkék:
nyírfacukor | xilit | cukor
Ahhoz, hogy megakadályozzuk a krónikusan magas vércukorszint hosszú távú következményeit és a cukorbetegség kialakulását, fontos, hogy olyan ételeket válasszunk, amelyek segítenek szinten tartani a vércukorszintet. Az American Diabetes Association azt ajánlja, hogy a vércukorszint 70 és 130 mg/dl között legyen az étkezések előtt és ez a szint soha ne emelkedjen 180 mg/dl felé az étkezés után két órával. A szénhidrátot tartalmazó élelmiszerek, mint a magvak, a hüvelyesek, a keményítőtartalmú zöldségek, a gyümölcsök és a cukrok felelősek a vércukorszint megemeléséért, miután elfogyasztottuk őket.
Friss zöldségek
A friss zöldségek, amelyek nem tartalmaznak keményítőt, csak is mennyiségű szénhidrátot jelentenek a szervezet számára, amelyek nagyrészt rostok, ami megmagyarázza, hogy miért hatnak minimálisan a vércukorszintre, és, hogy miért előnyös a cukorbetegek számára. A nem eményítőtartalmú zöldségek ténylegesen segítenek abban, hogy hatékonyabban kezeljük a vércukorszintet. A brokkoli, a leveles zöldségek, a paradicsom, a kelbimbó, a fehérrépa, a karfiol, a Bok Choy, a hagyma, a gomba és a spárga a legjobb választás a cukorbetegek számára, hogy növeljék a rost és az antioxidánsok bevitelét a vércukorszint megemelése nélkül.
Lenmag
A lenmag rostokban és omega-3 zsírsavakban gazdag. 1-2 evőkanál őrölt lenmagot így érdemes a diétához hozzáadni, azonban abban is nagy segítséget nyújt, hogy ne érezzük magunkat tompának egy-egy étkezés során. A lenmag rostjai oldhatóak, aminek köszönhetően képesek csökkenteni is a vércukorszintet, illetve a vér koleszterinszintjét is.