Nyírfacukor kukoricából vs. nyírfacukor nyírfából 1.
Ma már nagyon sok helyen merül fel a kérdés, hogy a kukoricából készült nyírfacukor vagy a fákból kivont cukoralkohol a jobb, éppen ezért érdemes tisztázni pár dolgot a “nyírfacukor iparról”, hogy megtudjuk, hogy miért van különbség árban e két típus között. Itthon is már egy tucat nyírfacukor márka között válogathatunk, több száz kiskereskedője van a terméknek, azonban még most sem tudjuk, hogy mi a különbség a különböző márkák között.
Kitermelési folyamat
A különféle xilitek között nemcsak a forrás, hanem a kitermelési mód is eltér. A kukorica csutka esetében természetes forrást használnak, amiből aztán ioncsere során, hidrogén, sósav és gőz segítségével állítják elő a nyírfacukrot. A folyamat során keletkezett “szennyvizet” használják a gombák tenyésztéséhet, illetve a pépet üzemanyagként hsznosítják. A nyírfakéreg esetében a folyamat nagyon hasonló, de sósav helyett kénsavat használnak, így létrejön egy olyan hulladák, ami nem alkalmas arra, hogy más módon felhasználják. Ez tehát a kukorica felé dönti a mérleget, ha a környezet fenntartása szempontjából vesszük végig a különbségeket.
A minőségben nincs különbség, ugyanis nagyon fontos tisztázni azt, hogy az FDA-nak minden adag nyírfacukrot jóvá kell hagyni, miután kikerült a gyárból, teljesen mindegy, hogy az kukoricából vagy nyírfakéregből készült. A gyártási területeken három különböző fertőtlenítő zónának kell lenni, ami garantálja, hogy a kereskedelmi forgalomba csak tiszta és 100%-os minőségá nyírfacukor kerül.
Tehát a kutatás rávilágít arra, hogy a kukoricacsutka alapú nyírfacukor sokkal jobb termék minden színtéren. A termék ára nem a minősége miatt olcsóbb, hanem mert sokkal fenntarthatóbb a forrás és a folyamat is, mint a nyírfa kérge esetében.