Blog

2016.01.18 10:26

A cukor a szénhidrátok legegyszerűbb formája, ami gyakran megjelenik bizonyos adalékanyagok formájában, például a fehér kristálycukor mellett ott van a barna cukor, a melasz, a méz, a juharszirup, a kukoricaszirup és a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup. A gyümölcsök és a tejtermékek is természetes módon tartalmaznak cukrokat, főként fruktózt és laktózt. Sok éven át a fogyasztók tévesen gondolták azt, hogy a cukor fogyasztása hiperktivitást okoz a gyermekek esetében, azon azonban tény, hogy a felesleges mennyiségű cukorfogyasztás számos negatív egészségügyi hatást képes produkálni, még akkor is, ha nem leszünk tőle hiperaktívak.

Észlelés
Az a felismerés, hogy a cukor hiperaktivitást okoz a gyermekek körében egy egyetemi docens, Barbara J. Strupp, a Cornell Egyetem Táplálkozási Osztályának és Pszichológiai Tanszékének vezetője állította elsőként. Azt gondolta, hogy a gyerekek, illetve a felnőttek is, amennyiben gyakran fogyasztanak cukros termékekek, mint például süteményeket és cukorkákat, akkor izgalomba jönnek és szokatlan aktivitást mutatnak. A cukor egy olyan anyag, ami hjosszú távon hiperaktivitást is okozhat. Azonban az ellenőrzött vizsgálatok nem támasztják alá az összefüggést a cukorfogyasztás és a hiperaktivitás magatartás között, állítja Janice Hermann az alabamai Cooperative Extension Service dietetikusa.

A cukor agyra gyakorolt hatásai
A glükóz vagy a cukor az agy számára egy fontos élelmiszer, állítja a Franklin Institute. Az egyszerű cukrok fogyasztása egyenesen a vérbe juttatja a glükózt, ahonnan a glükóz az agyba jut, ami éberséget és lendületességet eredményez. Ugyanakkor fontos tudni azt is, hogy ilyenkor megnő az inzulin kibocsájtása is, ami szembeszáll a gyorsan beáramló cukorral és igyekszik azt minél hamarabb semlegesíteni, ami gyengeséget és zavart, nem pedig hiperaktivitást okoz. Az agyi neuronok nem képesek tárolni a cukrot a későbbi használatr, éppen ezért szükségük van egy lassú és egyenletes glükózforrásra, amit főként inkább az összetett szénhidrátokból és nem a gyors, egészségtelen cukorforrásokból lehet kinyerni.

2016.01.07 09:18

Az elhízás, a cukorbetegség és a szívbetegségek egyre gyakrabban fordulnak elő a világon. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a finomított cukrot valamilyen más alternatívára cseréljük le, ami hatékonyan szabályozza a testsúlyt és a vércukorszintet. Erre több megoldás is kínálkozik, egyrészt ott vannak a cukoralkoholok, a xilit és az eritritol, valamint egy gyógynövény, a stevia is. Mivel mindhárom anyagnak ismertek egészségügyi felhasználása is, ezért biztosak lehetünk abba, hogy fogyasztásuk teljesen biztonságos.

A cukoralkoholok, a xilit és az eritritol
Ha átböngésszük a cukormentes rágógumik, szájvizek, köhögés elleni cukorkák címkéjét, akkor azt tapasztalhatjuk, hogy több összetevőjük “ol”-ra végződik. Ezek az összetevők a cukoralkoholok, amik természetesen megtalálhatóak a gyümölcsök és zöldségek rostjai között is. Hidrogénezési folyamatok során a gyártók ezekhez a cukoralkoholokhoz hozzáadnak egy hidrogénatomot, aminek eredményeképpen egy olyan termék jön létre, ami édes és a szervezet számára csak részlegesen emészthető. Ráadásul a xilitnek és az eritritolnak a kalóriatartalma is nagyon alacsony. Nem emelik meg a vércukorszintet, így nem okoznak elhízást és szívbetegségeket sem.

A stevia
A stevia egy kis cserje Dél-Amerikában, aminek levelei nagyon édesek. A levelek azért válthattak igen népszerűvé a nyugati világban is, mivel nem tartalmaznak kalóriát és a glikémiás indexük is nulla.

2016.01.07 09:18

A cukor komoly egészségügyi problémák okozhat, mint például az elhízást, ami cukorbetegséghez és szívbetegségekhez is vezethet. A fenti szövődmények végtelennek tűnnek. A sprektum végén azonban vannak olyan személyek is, akik teljesen elkerülik a cukorfogyasztást, hogy a káros mellékhatásokat kiiktassák, amennyire csak lehetséges. Azonban nem számít, hogy mennyire szigorú az adott diéta, cukrot mindenki fogyaszt, mégpedig jó okkal. A cukor ugyanis elengedhetetlen a túléléshez, ráadásul biztosítja azt az energiát, ami a szervezet működéséhez szükséges.

A cukor fontossága a diétában
A cukor, ez az egyszerű szénhidrát fontos szerepet játszik abban, hogy az egész nap során elegendő energiánk legyen ahhoz, hogy edzhessünk vagy, hogy a szervezet legalapvetőbb funkcióit elláthassa, beleértve az agyik aktivitást. Azt szerencsére mi irányíthatjuk, hogy milyen fajta cukrot teszünk a szervezetünkbe, ami azt jelenti, hogy a legjobb, ha a szervezetünk leginkább természetes forrásokból, így például zöldségből, gyümölcsből, teljes kiőrlésű gabonából és alacsony zsírtartalmú termékekből jut hozzá a cukorhoz. Ha ilyen típusú ételeket eszünk, akkor azokat a szervezet lassabban dolgozza fel, mint a hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszereket. Ez azt jelenti, hogy a szervezet hatékonyan képes felhasználni a glikogén raktárait és jól be tudja osztani a szervezet által termelt üzemanyagot, anélkül, hogy a kimerülés veszélye fenyegetne minket, amely a leromlott agyműködés kockázatát is magával hozza, állítja az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium.
 

2015.11.17 10:14

A szorbit egy cukoralkohol, amely megtalálható a természetben az almában, az őszibarackban, a szilvában, valamint bizonyos ételekben és italokban is, amelyek a kereskedelmi forgalomban elérhetőek. A szorbit nagyon hasonlít a nyírfacukorhoz, éppúgy kevesebb kalóriát tartalmaz a cukornál, és szintén jóval alacsonyabb a glikémiás indexe. A szorbit szintetikus formáit a kereskedelemben az előkészített, feldolgozott és csomagolt élelmiszerekben gyakran használják, főként azokban a dolgokban, amelyeket a cukorbetegek és a fogyókúrázók számára készítenek el. A szorbit tehát kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a cukor, emellett pedig minimális hatása van a vércukorszintre, ráadásul nem ösztönzi a fogszuvasodás kialakulását sem. Azonban fontos tudni, hogy a szorbit fogyasztása mellékhatásokkal is járhat, főként akkor, ha nagy mennyiségben fogyasztják.

Hasi görcsök
Egy 2000-ben megjelent tanulmány a februári Regulatory Toxicology and Pharmacology folyóiratban megállapította, hogy a szorbit fogyasztása és a hasi görcsök között szignifikáns összefüggés lehetséges. A szorbit gyorsan puhítja a székletet, ami egy nyomást eredményez a béltraktusban az olyan esetekben, amikor a lazább széklet ránehezül a szilárdabbra. A hasi görcsök enyhülnek, amikor székletürítés lép fel.

Székletürítés és hasmenés
A szorbit ozmotikus hatása alacsonyabb a belekben, ami azt jelenti, hogy felszívja a vastgbélben található folyadékot. Továbbá a szorbit fermentációja során a bélbaktériumok rövid szénláncú zsírsavakat termelnek, amelyek a széklethez hozzákerülnek, ha nem szívódnak fel a belekben és nem hasznosulnak a bélbaktériumok energiájaként. Mindkét folyamat eredményeképpen laza székletürítés jelentkezhet. Tehát hasmenéssel vagy túlzott székletürítéssel kell számolni. A hasmenés akkor jelentkezik, amikor a bélbaktériumok kapacitását a szorbit erjedése túllépte.

2015.11.05 11:46

Az élesztőgombák jótékony mikroorganizmusok, amik semmilyen problémát nem okoznak, amíg az immunrendszer erős és megakadályozza túlszaporodásukat. A Candida komoly fertőzéseket okozhat a szervezetben, ami a lehető legváltozatosabb tüneteket produkálhatja. A fertőzés megállításához egy szigorú diétát kell követni, amibe a xilit kiválóan beilleszthető.

A xilit hatása az élesztőgombákra
A cukor xilittel való helyettesítésének nagy előnye, hogy így a Candidát elvágjuk legfőbb táplálékforrásától. Mivel a gomba nem jut táplálékhoz, ezért pusztulásnak indul. Egy 2005-ös tanulmány igazolta, hogy a xilit jelentősen csökkentette a Candida befolyását a nyálkahártyára. A xilit tehát hatékony eszköz a gombás fertőzések leküzdésére, különösen a szájban és a hüvelyben.

Szempontok
Fontos tudni, hogy a xilit bizonyos irritációt okozhat az emésztőrendszerben, amikor el kezdjük használni. Éppen ezért fontos, hogy fokozatosan szoktassuk hozzá a szervezetünket, hogy elkerüljük az esetleges mellékhatásokat.

Diétás módszer
A candidiasis betegség csak úgy szüntethető meg, ha a beteg egy szigorú diétát követ. Naponta 2-3 liter folyadékot meg kell inni, nagyon sok zöldséget és fokhagymát kell fogyasztani és igyekezni kell, hogy az alkoholt és a cukrot minden formában elkerüljük. Mivel a cukor elősegíti a Candida szaporodását, ezért valamivel helyettesíteni kell. Erre kiválóan alkalmas a xilit.
 

2015.10.13 17:09

A reggeli kávé otthon, egy tál müzli, majd a koffeinmentes tea már egyből három adag cukrot jelent, ha ezeket mind édesíted. Pontosabban kilenc teáskanálnyi cukrot, ami 144 kalóriát jelent a szervezet számára. És ilyenkor még csak délelőtt van, még nem vettük magunkhoz azokat az üres kalóriákat, amelyek telis-teli vannak cukorral. Aztán persze arra is gondolunk, amikor anyánk mesélt azokról a patkányokon végzett kutatásokról, amelyekből kiderült, hogy a szacharin és az aszpartám sem egészséges a terhesség alatt. De akkor mi is az igazság ezzel kapcsolatban? Terhesség alatt mivel édesíthetem meg az ételeimet?

Aszpartám (NutraSweet): Sok szakértő úgy gondolja, hogy ez az édesítőszer ártalmatlan, mások szerint azonban az aszpartám nem biztonságos mesterséges édesítőszer, attól függetlenül, hogy terhesen vagy anélkül fogyasztjuk-e. Az FDA egyelőre engedélyezi a terhesség alatti fogyasztását, bár érdemes a terhesség alatt elhagyni az édesítőszert. Nagy mennyiségben semmiképpen se fogyasszuk, mivel már néhány tanulmány felrebbentette, hogy ez a cukorféleség esetleg idegméregként működhet, illetve különféle rákos daganatokat idézhet elő.

Szacharin: Az FDA biztonságosnak tekinti a szacharint, azonban volt néhány megkérdőjelezhető tanulmány (bár ezek patkányokon végzett vizsgálatok voltak, humán kísérletek még nem történtek), amelyek a szacharin negatív hatásáról számoltak be. Más vizsgálatok arra utalnak, hogy a szacharin bejut a méhlepénybe és amikor ezen átjutott, akkor csak lassan képes elhagyni azt. Emiatt érdemes távol maradni ettől az édesítőszertől vagy csak alkalmanként fogyasztani.

2015.10.05 08:32

A cukrot önmagában nem veszélyes fogyasztani a terhesség alatt. A probléma az, hogy sok élelmiszer, ami nagy mennyiségű finomított cukrot tartalmaz, mint például a cukorkák, a sütemények, az édességek és az üdítők, nem nyújtanak semmiféle táplálkozási előnyt. Ha ezen termékek helyett azonban egészséges élelmiszereket választasz, például gyümölcsöket, zöldségeket vagy teljes kiőrlésű gabonákat, akkor nem fosztjuk meg a babát azoktól a tápanyagoktól, amelyekre szüksége van a fejlődéshez.

Terhességi cukorbetegség
A terhességi cukorbetegség az összes terhes nő 1.3%-át érinti, állítja a FamilyDoctor.com, de rendszerint ez a probléma náluk is elmúlik, miután a baba megszületett. Ha viszont a kismama terhességi cukorbetegségtől szenved, akkor nehézségei adódhatnak a glükóz energiává alakításában, így a vércukorszint megemelkedhet. Ez hatással lehet az egészségre azáltal, hogy a baba kihordása is nehezebb lehet, így esetenként császármetszésre lehet szükség. Továbbá, ha már kialakult a terhességi cukorbetegség, akkor megnövekedhet a preclampsia kockázata is, amely magas vérnyomást és duzzanatot okoz, illetve a vizeletben nagy mennyiségű fehérje jelenhet meg. A probléma kezeletlen állapotában akár veszélyes is lehet. A terhességi cukorbetegség tehát befolyásolhatja a baba egészségét, azáltal, hogy növeli a születési problémák kockázatát. A gyereknél pedig srágaság, alacsony vércukorszint és kórosan magas születési súly alakulhat ki.
 

2015.08.31 10:41

A cukormentes élelmiszerek vagy azok, amelyek hozzáadott cukor nélkül készülnek egy jó alternatívűának tánhetnek: úgy tűnik, hogy ha a cukorbeteg vagy az alacsony szénhidráttartalmú diétát követő és fogyni vágyó személyek számára ezek valóban előnyösek. Ezeket az élelmiszereket áltlaában valamilyen cukoralkohollal édesítik például nyírfacukorral vagy eritrittel, amelyek kevesebb kaklóriát tartalmaznak, mint a cukor, illetve másképpen is szívódnak fel. Azonban míg a cukoralkoholoknak megvan az az előnye, hogy kevesebb kalóriát tartalmaznak, fontos tisztában lenni a hátrányaikkal is, hogy megfelelően használhassuk őket. A cukoralkoholok lehetővé teszik a büntetlen nassolást, azonban ezeket sem lehet felelőtlenül és mértéktelenül használni.

Az éhség faktor
Amikor ételt eszünk, akkor az agy ezt észleli és jelzést küld a testünknek, hogy az különféle hormonokat bocsájtson ki, amelyek csökkentik az étvágyxat. Mivel a cukoralkoholok nagyrészt emésztetlenül haladnak át a testen, így nem is képes ugyanazokat a jeleket kiváltani az agyban, amit áltlaában a cukor szokott. Ez azt jelenti, hogy bizonyos cukoralkoholok fogyasztása során tovább maradhatunk éhesek, így többet eszünk, aminek következtében a vércukorszint is jobban megemelkedik, ami sem a cukorbetegeknek, sem a fogyókúrázóknak nem előnyös.

Nem mindig az, aminek látszik
Sok élelmiszerként használható cukoralkohol édesítőszerként jelentős mennyiségű szénhidrátot, zsírt és kalóriát tartlmazhat, állítja az American Diabetes Association. Ha a választott élelmiszereket cukoralkohollal édesítjük súlycsökkentő okokból, akkor így számolni kell azok kalóriatartalmával is.

2015.08.13 11:18

Ahhoz, hogy megakadályozzuk a krónikusan magas vércukorszint hosszú távú következményeit és a cukorbetegség kialakulását, fontos, hogy olyan ételeket válasszunk, amelyek segítenek szinten tartani a vércukorszintet. Az American Diabetes Association azt ajánlja, hogy a vércukorszint 70 és 130 mg/dl között legyen az étkezések előtt és ez a szint soha ne emelkedjen 180 mg/dl felé az étkezés után két órával. A szénhidrátot tartalmazó élelmiszerek, mint a magvak, a hüvelyesek, a keményítőtartalmú zöldségek, a gyümölcsök és a cukrok felelősek a vércukorszint megemeléséért, miután elfogyasztottuk őket.

Friss zöldségek
A friss zöldségek, amelyek nem tartalmaznak keményítőt, csak is mennyiségű szénhidrátot jelentenek a szervezet számára, amelyek nagyrészt rostok, ami megmagyarázza, hogy miért hatnak minimálisan a vércukorszintre, és, hogy miért előnyös a cukorbetegek számára. A nem eményítőtartalmú zöldségek ténylegesen segítenek abban, hogy hatékonyabban kezeljük a vércukorszintet. A brokkoli, a leveles zöldségek, a paradicsom, a kelbimbó, a fehérrépa, a karfiol, a Bok Choy, a hagyma, a gomba és a spárga a legjobb választás a cukorbetegek számára, hogy növeljék a rost és az antioxidánsok bevitelét a vércukorszint megemelése nélkül.

Lenmag
A lenmag rostokban és omega-3 zsírsavakban gazdag. 1-2 evőkanál őrölt lenmagot így érdemes a diétához hozzáadni, azonban abban is nagy segítséget nyújt, hogy ne érezzük magunkat tompának egy-egy étkezés során. A lenmag rostjai oldhatóak, aminek köszönhetően képesek csökkenteni is a vércukorszintet, illetve a vér koleszterinszintjét is.

 

2015.08.05 11:46

A tinédzserek általában nagy mennyiségű cukrot fogyasztanak, a 14-18 éves korosztály körülbelül 34 teáskanálnyit a javasolt 22 teáskanállal szemben, állítja az American Heart Associaion. A legtöbb cukrot tartalmazó élelmiszereket, így az üdítőket, az édességeket, a süteményeket, a kekszereket és tortákat részesítik előnyben. Bár az American Heart Associaion nem tett javaslatot a tizenévesek számára, hogy mennyire érdemes korlátozni az esetükben a cukorfogyasztást, úgy tűnik, hogy a láyoknak 6 teásanálnyi, a férfiaknak pedig ilenc teáskanálnyi cukornál nem érdemes többet fogyasztaniuk. A cukor ugyanis nemcsak a felnőtteknél, hanem a tizenéveseknél is sok problémát okozhat.

Hízás
Néha az emberek a magas kalóriatartalmú italokat nem gondolják olyan veszélyesnek, mint az ételeket. Sokan úgy gondolják, hogy a gyümölcslé egészségesebb, mint a víz, mert vitaminokat tartalmaznak, azonban ezekben a nektárokban is nagy mennyiségben vannak jelen a rejtett cukrok. A bostoni gyermekkórház kutatói három tizenéves csoportot vizsgáltak hat hónapon át. Az egyik csoport a saját italait fogyasztotta, kólát, sportitalokat és más cukrot italokat. A másik csoport pedig gyümölcsleveket, palackozott vizeket és mesterségesen édesített ásványvizeke fogyasztott. A harmadik csoport kalóriamentes italokkal oltotta a szomját. A kutatás végén a harmadik csoportnál volt a legnagyobb csökkenés a testtömegindexben, ők a változások hatására havonta körülbelül fél kilogrammot veszítettek, anélkül, hogy viselkedésükben különösebb változások történtek volna.
 

1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Elérhetőség

nyirfacukor flamandb81@gmail.com