Miért pörget fel a cukor?

2016.01.18 10:26

A cukor a szénhidrátok legegyszerűbb formája, ami gyakran megjelenik bizonyos adalékanyagok formájában, például a fehér kristálycukor mellett ott van a barna cukor, a melasz, a méz, a juharszirup, a kukoricaszirup és a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup. A gyümölcsök és a tejtermékek is természetes módon tartalmaznak cukrokat, főként fruktózt és laktózt. Sok éven át a fogyasztók tévesen gondolták azt, hogy a cukor fogyasztása hiperktivitást okoz a gyermekek esetében, azon azonban tény, hogy a felesleges mennyiségű cukorfogyasztás számos negatív egészségügyi hatást képes produkálni, még akkor is, ha nem leszünk tőle hiperaktívak.

Észlelés
Az a felismerés, hogy a cukor hiperaktivitást okoz a gyermekek körében egy egyetemi docens, Barbara J. Strupp, a Cornell Egyetem Táplálkozási Osztályának és Pszichológiai Tanszékének vezetője állította elsőként. Azt gondolta, hogy a gyerekek, illetve a felnőttek is, amennyiben gyakran fogyasztanak cukros termékekek, mint például süteményeket és cukorkákat, akkor izgalomba jönnek és szokatlan aktivitást mutatnak. A cukor egy olyan anyag, ami hjosszú távon hiperaktivitást is okozhat. Azonban az ellenőrzött vizsgálatok nem támasztják alá az összefüggést a cukorfogyasztás és a hiperaktivitás magatartás között, állítja Janice Hermann az alabamai Cooperative Extension Service dietetikusa.

A cukor agyra gyakorolt hatásai
A glükóz vagy a cukor az agy számára egy fontos élelmiszer, állítja a Franklin Institute. Az egyszerű cukrok fogyasztása egyenesen a vérbe juttatja a glükózt, ahonnan a glükóz az agyba jut, ami éberséget és lendületességet eredményez. Ugyanakkor fontos tudni azt is, hogy ilyenkor megnő az inzulin kibocsájtása is, ami szembeszáll a gyorsan beáramló cukorral és igyekszik azt minél hamarabb semlegesíteni, ami gyengeséget és zavart, nem pedig hiperaktivitást okoz. Az agyi neuronok nem képesek tárolni a cukrot a későbbi használatr, éppen ezért szükségük van egy lassú és egyenletes glükózforrásra, amit főként inkább az összetett szénhidrátokból és nem a gyors, egészségtelen cukorforrásokból lehet kinyerni.

Elérhetőség

nyirfacukor flamandb81@gmail.com